Curentul: Sting protesteaza fata de construirea unui imens baraj in Amazonia

Sting, alaturi de ecologistii si amerindienii de pe malurile raului Xingu (afluent al Amazonului), denunta unul dintre cele mai controversate proiecte ale guvernului brazilian, condus de presedintele Luiz Inacio Lula da Silva – barajul Belo Monte, ce va fi al treilea ca marime din lume, relateaza AFP.
Guvernul brazilian si-a dat avizul de mediu, luni, privind constructia hidrocentralei Belo Monte, in statul amazonian Para.

Statul brazilian va lansa, in aprilie, o licitatie de oferte pentru aceasta uzina electrica, al carei cost de realizare a fost evaluat la 11 miliarde de dolari si a carei capacitate de productie va fi de 11.000 de MW. Acesta va fi al doilea baraj ca marime din Brazilia, dupa Itaipu (14.000 de MW), construit in sudul tarii, si al treilea din lume, dupa barajul Sanxia sau „Barajul celor Trei Defileuri“ din China (18.000 de MW).

Insa acest proiect, care va conduce la inundarea a 500 de kilometri patrati de terenuri, este foarte criticat din cauza consecintelor asupra mediului si a populatiilor indigene, care traiesc de-a lungul a 100 de kilometri pe malurile raului Xingu, in regiunea Altamira.

Cantaretul britanic Sting l-a invitat pe scena pe Raoni, liderul comunitatilor locale, pentru a protesta fata de proiectul Belo Monte, cu ocazia unui concert sustinut anul trecut la Sao Paolo.

„Este un proiect avantajos doar pentru intreprinderi. Contrar celor spuse de acestea, aici nu este vorba de o energie «curata»: barajul va genera gaz metan, care va provoca o anumita schimbare a climei si va provoca delocalizarea a 30.000 de locuitori“, a declarat Antonia Melo, din partea Miscarii Xingu Vivo, la care au aderat 150 de organizatii indigene si sociale.

Unul dintre cei mai inversunati oponenti ai proiectului este episcopul din regiune, Monseniorul Erwin Kräutler: „Proiectul subestimeaza complet consecintele, care vor fi ireversibile. Presedintele Lula a promis ca va exista un dialog al autoritatilor cu populatia, insa acest dialog nu a avut loc“.
Comunitatile locale se tem ca debitele mici ale raurilor pe timpul verii vor conduce la construirea altor baraje. Locuitorii au anuntat ca vor organiza manifestari de protest si ca vor initia actiuni in justitie pentru a impiedica demararea acestor proiecte.

Ministerul public pune si el sub semnul intrebarii acest proiect, care va determina o dublare a populatiei locale odata cu sosirea in regiune a cel putin 85.000 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, ceea ce va conduce la o crestere si mai mare a suprafetelor defrisate, a explicat procurorul Ubiratan Gazetta. Guvernul brazilian, care a construit alte doua baraje in Amazonia, pe Rio Madeira, a dat asigurari ca proiectul acesta este unul ecologic.

„Este vorba, fara nicio indoiala, de cea mai exigenta licenta de mediu din lume. Compania care va castiga licitatia de oferte va trebui sa cheltuiasca 800 de milioane de dolari drept compensatii“, in special pentru conservarea terenurilor indigene, a explicat Carlos Minc, ministrul mediului.

Expertul in energie Adriano Pires considera ca „Belo Monte asigura productia unei energii curate“, intr-un moment in care Brazilia trebuie sa faca fata unei cresteri de 5% a consumului anual de electricitate pentru a-si sustine cresterea economica. „In Germania, o tara care este intotdeauna citata ca exemplu, 10% din productia de energie provine din surse regenerabile, in timp ce in Brazilia, hidrocentralele produc deja 90% din electricitatea necesara. Nu putem sa renuntam si, din acest motiv, Belo Monte este un proiect important“, a adaugat aceeasi sursa.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri