Peste noapte, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a venit o noua idee care, in opinia sa, odata pusa in practica, va duce la o curatenie „bec“ in intreg orasul.
Oprescu s-a trezit, ieri, declarand ca vrea sa preia salubrizarea Capitalei „cu sprijinul Guvernului“. In traducere, in acest an, licitatia pentru salubrizarea tuturor sectoarelor Capitalei va fi organizata de municipalitate. Cel putin asa spera edilul-sef. In bunatatea sa, Oprescu s-a gandit si la modalitatea de plata a serviciului de salubrizare.
„Nu este normal ca primariile de sector sa plateasca serviciul de salubrizare in urma unei licitatii facute de Primaria Capitalei“, a afirmat primarul general al Capitalei. Si s-a gandit si cum sa ajute primariile de sector sa scape de plata acestui serviciu. Apeland la sprijinul Executivului, care „consta in aprobarea unei hotarari de guvern prin care o parte din banii proveniti din cota de TVA, pe care municipalitatea ii imparte la sectoare, sa ramana la Capitala“. „Din acesti bani, Primaria Capitalei ar urma sa plateasca salubrizarea, in locul sectoarelor“, a explicat Oprescu.
Atat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, cat si presedintele Consiliului General al Muncipiului Bucuresti (CGMB), Calin Murg, dezaproba ideile primarului general Sorin Oprescu. In opinia acestora, se va ajunge la o „competitie nefireasca intre firmele de salubrizare“ si totul va duce la haos. Raicu si Murg sustin ca in Capitala sunt alte proiecte ce trebuie realizate si ca nu inteleg de ce acum il preocupa pe Oprescu tocmai salubrizarea.
„Trebuie rezolvata problema spitalelor pe care Primaria Capitalei le-a luat in subordine, trebuie terminate lucrarile la Centrul Istoric, avem nevoie de azile de batrani. Domnul Oprescu vorbeste despre ceva care nici nu a trecut de CGMB“, a declarat pentru „Curentul“ Calin Murg. Acesta se intreaba: „Daca luam si salubrizarea de la sectoare ce rost mai au primariile de sector?“. Cat despre ceea ce spune Sorin Oprescu despre licitatia pentru salubrizarea tuturor sectoarelor Capitalei, care va fi organizata de municipalitate, nu este chiar asa.
„Este un proiect mai vechi care face parte din strategia privind salubrizarea Capitalei. Acest proiect nu a trecut inca de CGMB. Urmeaza sa il discutam in sedintele urmatoare. Iar in ceea ce priveste ideea primarului general ca Primaria Capitalei sa plateasca salubrizarea in locul sectoarelor, din cota de TVA de la bugetul central, este ceva ce nu apare in strategia de curatenie“, a explicat Murg. Raicu si Murg au precizat ca in momentul in care va avea loc licitatia pentru salubrizare caietele de sarcini trebuie bine documentate, in caz contrar existand riscul declansarii unui haos:
„Fiecare primar de sector stie ce strazi, bulevarde si parcuri are. Stie de ce utilaje are nevoie pentru curatenie si ce firme de salubrizare dispun de astfel de masini“. „Daca primarul general este nemultumit de cum se face acum curatenie in Capitala, poate aplica amenzi firmelor de salubrizare“, a adaugat presedintele CGMB.