Romanii renunta greu la electrocasnicele vechi, iar criza i-a facut si mai „strangatori“. Desi anii de functionare a electrocasnicelor se simt in factura la energia electrica, multi se mandresc cu frigiderul primit ca zestre in tinerete sau cu masina de spalat care functioneaza aparent fara probleme.
Problema este ca aparatele vechi au un consum de energie electrica mult mai mare si dau randament scazut.
Spre exemplu, un frigider din clasa A+ realizeaza o economie de energie de pana la 25% fata de aparatele din clasa imediat urmatoare, clasa A, si pana la 40% fata de clasa B.
Optimizarea consumului de electricitate este o metoda eficienta de a face economii substantiale la facturi, iar un pas catre reducerea cheltuielilor pentru utilitati este renuntarea la vechile electrocasnice.
In Romania insa, gradul de inlocuire a vechilor electrocasnice este mult mai redus comparativ cu alte tari europene, mai mult de jumatate dintre romani preferand sa le foloseasca pana cand acestea se strica.
Mai mult, chiar si atunci cand renunta la ele, aparatele vechi ajung la alti romani. Un studiu realizat de Daedalus Millward Brown in vara anului trecut arata ca 35% dintre romani dau electrocasnicele uzate altor persoane.
Consumul de energie al aparatelor electrocasnice reprezinta aproximativ 50% din factura unei locuinte, iar dintre acestea cel mai mare consumator de energie este frigiderul. Mai precis, 20% din totalul de energie folosita intr-o casa este consumata de frigider.
Prin urmare, un pas important catre economii este schimbarea vechilor aparate cu unele noi. De exemplu, frigiderele de noua generatie au eficienta energetica superioara si pot cosuma cu pana la jumatate mai putin din energia necesara functionarii unui frigider vechi de 10 ani. In ceea ce priveste masinile noi de spalat, acestea consuma astazi cu 50% mai putina energie si 60% mai putina apa comparativ cu cele care au o vechime de 20 de ani.
Astfel, daca inlocuirea vechilor aparate cu unele moderne de clasa energetica superioara pare o investitie serioasa, pe termen lung este insa mult mai profitabila, mai ales in aceasta perioada de criza, prin scaderea simtitoare a facturilor la utilitati.
„Consumatorii percep electrocasnicele vechi care functioneaza in continuare ca avand valoare, nefiind constienti de costurile de functionare ridicate si nici de impactul lor asupra mediului“, spune Gabriela Geana, Marketing Manager Arctic.
Desi autoritatile romane le-au promis reprezentantilor UE ca vor colecta patru kilograme de deseu electric pe cap de locuitor, la noi gradul de inlocuire a vechilor electrocasnice este mai redus comparativ cu alte tari europene, fiind evidenta tendinta consumatorilor de a pastra electrocasnicele o perioada mai lunga decat durata de viata recomandata a acestora.
Codasi la colectare
„Romania este codasa din punct de vedere al colectarii de deseuri de acest tip. Au fost adunate aproximativ 1,5 kg pe locuitor fata de reglementarea Uniunii Europene, de 4 kg pe locuitor“, declara ministrul Laszlo Borbely, la cea mai recenta campanie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice (DEE).
In timpul primei editii a Campaniei „Marea Debarasare“ din acest an au fost colectate peste 437 de tone de DEE. Conform datelor centralizate de Ministerul Mediului, orasul in care s-a colectat cel mai mult a fost Constanta, locuitorii scapand in cele doua zile de aparate vechi in greutate de 15,2 tone. La polul opus, cele mai putine deseuri au fost colectate de la bucurestenii din Sectorul 5, unde au fost adunate aparate vechi in greutate de doar 120 de kilograme.
„Rabla“ pentru frigidere
Se pare insa ca romanii renunta mai usor la aparatele vechi daca primesc ceva in schimb. Programul „Rabla“ pentru autoturisme, care s-a bucurat de atata succes, a fost aplicat si de marii vanzatori de electrocasnice, prin asa-numitul sistem „Buy Back“.
Gratie noilor oferte, oamenii isi pot aduna de prin casa electrocasnicele vechi, care nu le mai sunt de trebuinta, si sa le duca la centrul comercial, in schimbul lor putand sa-si cumpere cu o diferenta de bani aparatura noua.
Daca pana acum sistemul se aplica doar in cazul produselor electrocasnice mari, gen frigidere, aragazuri sau masini de spalat, in ultimul timp s-a extins si la alte produse cum ar fi fiare de calcat, mixere ori aparate de tuns.
Trebuie doar sa te prezinti la magazine cu un astfel de produs stricat si primesti pe loc o reducere la cumpararea unui aparat nou.