Vremea rea, cum o numesc unii oameni, dar necesara din cauza incalzirii globale, a dat navala in cele din urma in intreaga Europa. Cea mai mare parte a continentului este acoperita de zapada, totul fiind transformat in alb peste noapte. Zapada nu este insa singura problema cu care trebuie sa se confrunte europenii, ci si rafalele de vant si, mai ales, temperaturile foarte scazute.
Autoritatile ucrainene au emis o avertizare meteorologica pentru perioada 16-19 decembrie in regiunile din sudul si estul tarii, unde va ninge viscolit, existand riscul formarii de polei, in timp ce temperaturile pot scadea pana la minus 25 de grade in cursul noptii. Si Republica Moldova este cuprinsa de ninsori, traficul rutier fiind ingreunat la Chisinau, dar autoritatile moldovene anunta ca sunt pregatite pentru a face fata ninsorilor si pentru a debloca drumurile.
Din cauza vantului puternic, o nava incarcata cu petrol a esuat marti in apropierea portului abhaz Suhumi, pe litoralul Marii Negre, fara a fi inregistrate victime si scurgeri de petrol in mare. Ninsoarea a perturbat traficul rutier si in Croatia, dat fiind ca in zonele deluroase si de munte stratul de zapada este cuprins intre 15 si 35 de centimetri, fiind emise avertizari de ninsori si pentru urmatoarele zile.
In Italia, vremea nefavorabila se face simtita in regiunile nordice, in special in Veneto, unde vantul atinge viteza de 155 de kilometri pe ora. In zonele muntoase din nordul Peninsulei, temperaturile au scazut pana la minus 15 grade Celsius, iar portul Genova a fost inchis din cauza rafalelor puternice de vant. Meteorologii din Suedia au transmis ca vremea se va inrautati simtitor pana la Craciun, existand perspective sa ninga pentru prima data in aceasta iarna in jumatatea sudica a tarii, iar temperaturile pot scadea in toate zonele pana la minus 20 de grade.
Locuitorii Germaniei au fost si ei avertizati ca un val de frig va cuprinde tara, temperaturile urmand sa ajunga sub minus 15 grade dupa ninsorile de pana acum. O situatie mai grea este in Rusia, un stat care se intinde pe un teritoriu vast in Europa si Asia. Mercurul din termometre a coborat noaptea trecuta la Moscova pana la minus 24 de grade Celsius, vremea geroasa mentinandu-se si pe parcursul zilei de marti, unde maxima a fost de minus 18 grade.
Masa de aer rece vine din sectorul de est al Arcticii, din bazinul Marii Kara, si a afectat regiunile din centrul Rusiei. In zona muntilor Ural s-au inregistrat luni noapte minus 40 de grade, iar scolile din regiune au fost inchise pe o perioada nedeterminata. Din cauza temperaturilor extrem de scazute, mai multe conducte ale sistemului de incalzire din cladirea in care se afla Duma de Stat a Rusiei s-au spart, inundand toate cele cinci etaje ale imobilului. In Spania, poleiul a acoperit magistrale intregi, trenurile au circulat cu mari intarzieri, iar clinicile si scolile si-au suspendat activitatea.