Curentul: „Cred ca la Rosia Montana am putea promova mai degraba turismul ecologic“

Ziarul „Curentul“ continua in aceasta saptamana dialogul cu eurodeputatii romani trimisi de catre dumneavoastra in Legislativul european pentru a va reprezenta cat mai bine interesele in forurile Uniunii Europene. Saptamana aceasta am ales sa purtam o discutie cu europarlamentarul PSD/PSE Daciana Sarbu, care a avut amabilitatea sa ne ofere cateva detalii despre ce inseamna munca depusa de un eurodeputat la Parlamentul European.

Eurodeputatul PSD Daciana Sarbu este membru al Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI) si vicepresedinte al intergrupului PE pentru bunastarea si protectia animalelor. Printre obiectivele pe care Daciana Sarbu si le propune in noul mandat, inceput in vara anului trecut, se regasesc protectia mediului inconjurator, sporirea eficientei agricole si pro-movarea unei agriculturi de tip bio. Daciana Sarbu s-a declarat de asemenea o „ecologista convinsa“ care se opune proiectului minier pe baza de cianuri al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

In data de 21 ianurie 2010, europarlamentarul roman a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene (CE) privind drepturile muncitorilor sezonieri in cadrul careia a ridicat problema elaborarii unei propuneri legislative sau a unei directive care sa reglementeze drepturile muncitorilor sezonieri, in conditiile in care cateva milioane de romani au decis sa mearga la munca in tari ca Spania sau Italia. La inceputul lunii martie, Daciana Sarbu se va ocupa, la Bruxelles, de organizarea unei expozitii dedicate producatorilor romani de produse lactate, eveniment la care si-a anuntat prezenta si comisarul european pe Agricultura, Dacian Ciolos. Cu aceasta ocazie, producatorii din Romania isi vor putea expune produsele pentru ca acestea sa fie cunoscute la nivel european, astfel incat producatorii de la noi din tara sa poata patrunde mai usor pe aceasta piata importanta de desfacere. Daciana Sarbu ne-a mai vorbit si despre cum se impaca statutul sau de europarlamentar cu calitatea sa de mama.

Va invitam sa urmariti cateva fragmente din interviul acordat, pentru ca varianta integrala a acestor discutii poate fi vizualizata de site-ul ziarului „Curentul“, la adresa www.curentul.ro:

– Doamna, care sunt beneficiile materiale ale unui europarlamentar roman. Concret, ce salariu castiga?

– Cred ca deja nu mai este un secret. Un europarlamentar castiga undeva in jurul sumei de 6.000 de euro pe luna, plus alte cheltuieli decontate, cum ar fi biletele de avion de exemplu. Sa nu faceti confuzia care apare frecvent legata de sumele angajatilor de la biroul unui europarlamentar pentru ca acestea le intra acestora direct in cont. UE are un sistem foarte riguros al platilor catre functionarii sai.

– In Parlamentul European, pe ce teme insistati mai mult ?

– Fac parte din Comisia de Mediu si Agricultura, asa ca imi concentrez atentia pe marginea subiectelor legate de mediu si agricultura (…) Am avut o serie de activitati in Italia, iar acum, in martie, voi pleca in Spania cu colegii mei de la alte grupuri politice pentru a vizita fermele in care lucreaza muncitorii romani, in special cele in care nu sunt respectate drepturile acestora. Va spun ca am primit zeci de telefoane si solicitari pe Internet de la oameni care doreau sa intrebe cine se mai ocupa si de acest subiect. Practic, erau oameni care treceau prin situatii foarte dificile si care nu stiau la cine sa apeleze pentru a le vorbi despre nevoile lor (…) As dori sa va mai spun ca pe 3-4 martie vom organiza o expozitie cu produse lactate romanesti la care comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, ne-a asigurat ca va fi prezent.

– Doamna Sarbu, spuneti-ne va rog daca exista evolutii la nivel european vizavi de dosarul Rosia Montana?

– Din pacate, la ultimul seminar organizat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si desfasurat pe aceasta tema la Bruxelles, nu mi-am putut exprima punctul de vedere referitor la acest subiect, dar acest lucru nu m-a impiedicat sa o fac in afara salii.

– Pur si simplu nu vi s-a dat voie sa luati cuvantul?

– Nu. Ni s-a explicat ca acolo este un seminar unde se prezinta proiectul minier de la Rosia Montana. Eu le-am explicat colegilor romani care s-au ocupat de acest seminar (Adina Valean – n.r.) ca nu o sa-mi schimb niciodata parerea, in ciuda faptului ca am fost acuzata de subiectivism. Eu sunt o ecologista convinsa si tin la viata mea ca cetatean si a copiilor mei si nu cred ca avem nevoie de problemele pe care ni le poate da exploatarea aurului de la Rosia Montana prin metoda cianurilor. Nu cred in acest lucru, cum nu cred nici in taxa pe fast-food. Cred ca la Rosia Montana am putea mai degraba pro-mova turismul ecologic. Din pacate, acolo interesele sunt de alta natura…

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri