Judecatorii Curtii Internationale de Justitie (CIJ) s-au pronuntat marti, 20 aprilie, in legatura cu un diferend de mediu intre Argentina si Uruguay. Buenos Aires a acuzat Montevideo ca a poluat fluviul care separa cele doua tari, dupa punerea in functiune, la sfarsitul anului 2007, a fabricii de celuloza Orion.
Judecatorii au respins plangerea Argentinei, considerand ca aceasta nu a adus probe care sa dovedeasca o poluare semnificativa, scrie ziarul “Le Monde”. In schimb, ei ii reproseaza Uruguayului ca nu a respectat obligatia de “a informa, negocia si notifica” in prealabil Argentina in legatura cu construirea celor doua uzine, in conformitate cu un tratat incheiat intre cele doua tari, in 1975. O suta de militanti ecologisti, care, din 2006, blocheaza un pod intre cele doua tari, asteptau la Arroyo Verde, in Argentina, decizia judecatorilor.
CIJ de la Haga, instituita de Natiunile Unite, solutioneaza diversele litigii intre state. Ea actioneaza ca un ultim recurs diplomatic atunci cand negocierile sunt in impas. Curtea nu emite hotarari obligatorii, dar decizia sa are “un enorm efect diplomatic”, estimeaza Michel Prieur, presedintele Centrului International de Drept Comparat al Mediului (CIDCE). De la crearea sa in 1946, CIJ a solutionat zece litigii de mediu. Ungaria si Slovacia sunt in litigiu din cauza unui proiect al unui complex hidroelectric pe Dunare, prevazut de un tratat incheiat in perioada comunista, dar denuntat mai tarziu de Budapesta.
Un alt dosar este cel deschis intre Ecuador si Columbia, Quito reprosandu-i Bogotei ca pulverizeaza erbicide pe plantatiile de coca si mac in lupta pe care o duce impotriva traficului de stupefiante. Erbicidele, a caror compozitie chimica nu este dezvaluita de Columbia, ar avea impact asupra oamenilor.