Cronica Romana: Statele UE nu au ajuns la un acord in privinta pescuitului la ton

Tarile mediteraneene au respins propunerea Comisiei Europene si a unor tari din nordul Uniunii privind interzicerea pescuirii tonului cu inotatoare albastra din Atlantic, pana cand populatia acestei specii se reface de pe urma exploatarii exagerate.

Acest peste este foarte apreciat de consumatorii de sushi si poate atinge preturi uriase pe pietele din Asia, in special in Japonia, acolo unde se plateste pana la 100 de mii de dolari pentru un singur exemplar. Ca urmare a acestui fapt, pescuirea pe scara industriala a tonului cu inotatoare albastra in tarile din sudul Europei a dus la decimarea acestei specii in Mediterana si in Atlanticul de Est, ceea ce i-a determinat pe oamenii de stiinta ca traga un semnal de alarma cu privire la posibila disparitie a acestei specii de peste.

Tonul cu inotatoare albastra mai este cunoscut pentru marimea la care poate ajunge – deseori peste 600 de kilograme, depasind media greutatii unui cal. De asemenea, o alta caracteristica este viteza de reactie, pestele accelerand mai rapid ca o masina sport. Viteza maxima de deplasare poate ajunge in jurul a 70 kilometri pe ora.

Reprezentantii Spaniei, Italiei, Frantei, Ciprului, Greciei si Maltei au respins, insa, luni seara, propunerea executivului comunitar, scrie Reuters, citand surse diplomatice europene, in timp ce Portugalia a anuntat ca va sprijini initiativa tarilor din nordul Europei si a votat in favoarea interzicerii pescuirii tonului.

Comisarul european pentru pescuit, Joe Borg, a declarat ca soarta acestei specii este acum in mainile Comisiei Internationale pentru Prezervarea Tonului din Atlantic, ai carei specialisti au anuntat ca nivelul actual al capturarii este de trei ori mai mare decat ar trebui sa fie si ca o asemenea exploatare ar reduce la o cincime nivelul populatiei de ton, fata de cel inregistrat in anii 1970.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri