Cronica Romana: Pe langa bani, padurea romaneasca mai are nevoie si de programe realiste

Chiar daca, oficial, “Luna Plantarii Arborilor” s-a incheiat pe 15 aprilie, marcarea acestui moment s-a produs zilele trecute, la Pepiniera Dobrot a Ocolului Silvic (OS) Curtea de Arges, din cadrul Directiei Silvice (DS) Arges.

Evenimentul s-a derulat in prezenta mai marilor Romsilva in frunte cu directorul general al acesteia, ing. Valerian Solovastru, directorul DS Arges, ing Ion Dobrinoiu, sefi de ocoale silvice, primarul orasului Curtea de Arges, Nicolae Diaconu, subprefectul Adrian Lazar, precum si reprezentanti ai presei centrale si locale.

– Ce reprezinta pentru silvicultura romaneasca actiunea de astazi?
– Este una pur simbolica si, cred eu, incununata de succes, deoarece, sa nu uitam, acum in zona de munte se planteaza din plin. Cu siguranta, ea va indemna si pe alti voluntari sa participe la plantare, astfel incat la finele actiunii fiecare sa fi plantat macar un arbore.
Principalul scop al acesteia este de a evidentia importanta padurilor, a rolului acestora in mentinerea echilibrului ecologic, dar si a rolului economic, social si cultural pe care ele il au pentru poporul roman.

– Cum va situati cu plantarile fata de ceea ce v-ati propus pentru campania din aceasta primavara?
– Programul anului 2010 prevede ca peste 14.000 ha sa fie regenerate, din care prin plantari, circa 6.800. Pentru aceasta primavara, suprafata preconizata a fi plantata cu puieti se situeaza la circa 3.700 ha, iar pana acum s-au realizat aproximativ 2.000 de hectare, restul urmand a fi definitivat in perioada imediat urmatoare. Asta, deoarece in zonele montane lucrarile sunt in plina desfasurare; inca mai sunt suprafete unde zapada mai persista. Estimam ca pana pe 10 mai campania sa se incheie si acolo.

– Costa mult aceasta campanie?
– Costurile s-au cifrat undeva la peste 100 milioane lei din surse proprii, dar speram sa mai primim si de la bugetul de stat inca aproximativ 30 de milioane lei. Speranta exista, dar sansele sunt slabe, deoarece nici banii alocati anul trecut nu ne-au fost virati in totalitate; asa ca, cine stie cand si cat vom mai primi si pentru acest an.

Puieti pentru 160.000 de hectare
– Acoperiti necesarul de puieti din productie proprie?
– Deseori suntem acuzati ca nu am fi in stare sa producem puieti suficienti pentru acoperirea necesarului pentru plantari. Total neadevarat! Putem produce puieti pentru plantarea a 160.000 ha pe an. Problema este ce facem cu ei. De pilda si in acest an vom oferi, cu titlu gratuit, peste un milion de puieti. Asta deoarece noi ne pregatisem crezand ca vom avea ce face cu ei, dar ne-am trezit in imposibilitatea de a-i utiliza.

– Sa intelegem ca productia de puieti este la voia intamplarii? Nu exista un plan national de impaduriri prin plantare, in baza caruia sa produceti puietii necesari?
– Sigur ca pentru impaduriri pe suprafete mari ne-ar trebui un plan pe o perioada mai lunga, ca sa stim si noi ce puieti sa producem. Altfel ajungem, asa cum spuneam mai devreme, sa nu-i putem valorifica.
Exista un asemenea program care prevede ca pana in anul 2035 sa crestem fondul forestier national cu doua milioane de hectare, ceea ce inseamna cam 70-80 de mii ha pe an, in conditiile in care maximum ce s-a plantat intr-un an a fost de circa 2.700 ha. Capacitatea regiei situandu-se undeva la aproximativ 15.000 ha pe an. Desigur, si in acest caz, cu 50% regenerari naturale. Abia acolo (n.red. la regenerarile naturale) ne putem dovedi valoarea, deoarece trebuie sa conducem arboretele cu continuitate, iar ideea este de a promova regenerarea naturala. Daca am fi sustinuti financiar, iar banii ar ajunge la timp, am reusi sa impadurim cam 20.000 ha pe an, dar nicidecum 80.000, asa cum este prevazut la aceasta data.

spot_img

Ultimele știri