Cronica Romana: Concentratia gazelor cu efect de sera, nivel record in 2008!

Concentratia gazelor cu efect de sera in atmosfera a atins un nivel record anul trecut, a anuntat Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), potrivit AP. Nivelurile gazelor cu efect de sera (GES) au crescut in fiecare an, de cand masuratori detaliate au inceput sa fie efectuate asupra acestui subiect in 1998. Aceasta progresie urmeaza o tendinta in crestere a emisiilor care a inceput cu Revolutia industriala la mijlocul secolului al XVIII-lea, precizeaza OMM.

In 2008, rata dioxidului de carbon (CO2) in atmosfera era de 385,3 parti pe milion (ppm), inregistrand adica o crestere de 2 ppm in raport cu 2007. Concentratia de CO2 a crescut ceva mai rapid in 2008 decat in cursul celor zece ani precedenti, in care rata de crestere fusese de 1,9 ppm, a subliniat Michel Jarraud, secretar general al OMM. Dintre alte GES, oxidul nitros a crescut cu 0,9 ppm pentru a se stabili la 321,8 ppm, si metanul cu 7 ppm, ajungand la 1.797 ppm.

Anul trecut, “concentratia de gaze cu efect de sera a continuat sa creasca”, a rezumat Jarraud, adaugand ca ritmul cresterii a fost “un pic mai rapid” decat inainte. Cresterile ratelor GES inregistrate anul trecut pot parea slabe. Dar comparate cu situatia care exista inainte de Revolutia industriala, sunt cresteri masive, subliniaza OMM. Din 1750, nivelul CO2 a crescut cu 38 la suta, oxidul nitros cu 19 la suta si metanul cu 15 la suta. Raportul OMM a fost facut public in timp ce UE a cerut SUA si Chinei sa fixeze obiective de reducere a GES in cursul Conferintei ONU asupra climatului, prevazuta la Copenhaga intre 7-18 decembrie.

GES, considerate responsabile de incalzirea Planetei, sunt emise in parte de surse naturale, ca zonele umede, si in parte de activitati umane precum utilizarea ingrasamintelor si combustia carburantilor.

Trebuie timp pentru a vedea impactul GES din cauza indelungatei lor durate de viata in atmosfera, subliniaza Oksana Tarasova, de la OMM. “Chiar daca se stopeaza toate emisiile astazi, dupa 100 de ani, 30 la suta din cantitatea adaugata la nivelul preindustrial va fi inca in atmosfera”, explica ea.

spot_img

Ultimele știri