Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cotidianul: Planeta Rosie a fost albastra

O treime din suprafata planetei Marte a fost candva acoperita de ape, care alcatuiau un ocean vast, in emisfera nordica, a conchis o echipa de experti ai NASA si ai Universitatii Northern Illinois.

Potrivit „The Daily Mail“, cercetatorii americani au formulat aceasta ipoteza in baza unei analize detaliate a reliefului martian si a unui program de simulare de ultima generatie. Analiza a conturat clar existenta a zeci de albii sapate de rauri si fluvii de peste doua ori mai intinse decat se credea anterior.

Respectivele „canale de apa“ sunt situate aproape exclusiv intr-o „centura“ situata intre ecuator si jumatatea emisferei sudice. Ele sugereaza ca pe o mare parte a Planetei Rosii a existat, acum cateva miliarde de ani, un „climat continental arid“, similar cu zonele mai secetoase de pe Pamant. Precipitatiile ar fi cazut cu relativa regularitate, umfland albiile raurilor si umpland bazinul oceanic din nord.

Perioada „uda“ din istoria planetei vecine ar fi marit spectaculos sansele aparitiei vietii, opineaza autorii ipotezei.

Retelele hidrografice martiene erau totusi ceva mai putin dense decat cele terestre. Seful echipei de cercetare, profesorul Wei Luo, de la Universitatea Northern Illinois, a subliniat ca „intinderea retelelor hidrografice de pe Marte a fost pana acum mult subestimata“. In opinia lui Luo, doar „existenta unui ocean in emisfera nordica ar putea explica de ce exista o limita sudica in toate retelele hidrografice martiene“.

„Cele mai sudice regiuni de pe Marte, situate cel mai departe de rezervorul de apa, ar avea si cele mai putine precipitatii, deci aici nu s-ar forma albii. Asta ar explica si de ce albiile devin mai putin adanci, de la nord spre sud, asa cum am constatat ca se prezinta relieful“, a explicat profesorul american.

spot_img

Ultimele știri