Cronica Romana: Calitatea apei de la robinet, mult sub media U.E.

Zilnic, doua milioane de tone de ape uzate sunt evacuate neepurate in apele din lumea intreaga, iar in Romania peste 50 la suta din cantitatile de poluanti evacuate in receptorii naturali provin din marile aglomerari umane. Chiar daca in perioada 2005-2008 s-a inregistrat o reducere cu zece la suta a cantitatii de poluanti evacuati in receptori naturali, procentul de ape neepurate sau insuficient epurate ramane in continuare destul de mare.

In prezent, niciunul dintre marile orase ale Romaniei nu are statii de epurare conforme cerintelor europene, arata Administratia Nationala “Apele Romane” (ANAR), citata de Mediafax. Nivelul de calitate foarte buna a apelor ridica standardul de calitate si de viata al unei natiuni, pentru ca o apa de foarte buna calitate dovedeste modul in care aceasta natiune s-a comportat fata de apa de-a lungul istoriei sale si, in acelasi timp, o responsabilizeaza in prezent si in viitor sa conserve si sa protejeze calitatea apelor, prin aplicarea unor politici durabile de gospodarire a apelor”, sustine David Csaba, director general A.N. Apele Romane.

La 22 decembrie 1992, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator, de la Rio de Janeiro, a fost adoptata hotararea prin care 22 martie devenea “Ziua mondiala a apei”. Din 1993, Romania sarbatoreste aceasta zi alaturi de celelalte state ale lumii. In acest an, Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) este institutia sub egida careia sunt organizate in lumea intreaga actiuni de celebrare a acestui eveniment. In acest an, tema Zilei Mondiale a Apei “Clean Water for a Healthy World” (apa curata pentru o lume sanatoasa) pune accentul pe cresterea informarii publicului in ceea ce priveste calitatea apelor si conservarea resurselor de apa.

spot_img

Ultimele știri