Oamenii de stiinta au preluat metoda folosita in criminalistica – schitarea profilului pe baza datelor geografice – pentru a intelege modul in care ataca pradatorul din specia Marele Alb.
Cu ajutorul metodelor folosite in criminologie, oamenii de stiinta au demonstrat ca cei mai mari pradatori ai oceanelor nu isi aleg victimele la intamplare, ci intr-un mod foarte precaut, bine pus la punct, asemanator cu cel al criminalilor.
In cadrul investigatiilor politiste, o serie de crime legate intre ele, precum violul sau asasinarea, sunt folosite pentru a determina conexiunile de baza, de obicei locul de munca sau casa suspectului, care ajuta, mai departe, la stabilirea profilului criminalului.
Criminalii in serie tind sa savarseasca crime in aceeasi arie unde isi au domiciliul sau locul de munca.
Cercetatori americani si britanici au reusit sa gaseasca legatura dintre crimele comise de Marele Alb asupra focilor de pe coasta sud-africana si au observat ca rechinii au o baza foarte bine pusa la punct a cautarii.
Publicitate
Ataca focile aflate la aproximativ 100 de metri de propriul habitat.
“Modelul de vanatoare urmat de rechini este foarte greu de studiat. Este foarte dificil pentru noi sa intelegem cum isi aleg si vaneaza prada. Studierea profilului geografic este un mod foarte interesant pentru a descoperi modelul dupa care vaneaza un pradator”, declara Dr. Steven Le Comber, expert in geografie si studierea profilului geografic la Scoala de biologie si chimie din Londra.
Schitarea profilului pe baza datelor geografice a fost dezvoltata de Kim Rossmo, fost politist in Canada, actual profesor de criminalistica si justitie Universitatea din Texas.
Aceasta metoda, extrem de utila in eliminarea suspectilor, este foarte des folosita la ora actuala in intreaga lume.