Penele gainilor ar putea fi folosite pe viitor la inmagazinarea hidrogenului folosit pe post de combustibil ecologic, din moment ce metodele disponibile pana acum sunt prea costisitoare.
Hidrogenul este pretuit de multa vreme drept o sursa de energie ecologica si imbelsugata ce poate inlocui daunatorii combustibili fosili. Spre deosebire de acestia din urma, atunci cand hidrogenul interactioneaza cu oxigenul rezulta pur si simplu apa. Cu toate acestea, el este greu de inmagazinat si transportat, scrie Livescience.
Autoturismele care merg acum impinse de hidrogen il tin depozitat in rezervoare fie in forma lichida – ceea ce necesita temperaturi joase -, fie sub forma de gaz presurizat – caz in care ocupa de 40 de ori mai mult spatiu decat benzina.
“Folosind tehnologia disponibila acum, cu un rezervor de 75 de litri umplut cu hidrogen tinut la temperatura si presiunea camerei poti conduce in jur de doi kilometri”, explica Richard Wool, specialist in surse de energie regenerabila.
Pana acum, oamenii de stiinta s-au straduit sa gaseasca modalitati de inmagazinare a hidrogenului la temperaturi si presiuni rezonabile pentru a reduce semnificativ costurile.
Cu toate acestea, materialele analizate de ei, precum nanotuburile de carbon si hidrurile de metal, s-au dovedit a fi prea scumpe.
Acum, insa, Richard Wool si colegii sai au descoperit o metoda eficienta: fibrele supraincalzite ale penelor de gaina ar putea depozita cantitati mari de hidrogen si, pe deasupra, sunt si foarte ieftine.
Ele sunt compuse in mare parte din keratina, aceeasi proteina intalnita in unghii. Cand sunt incalzite la anumite temperaturi, suprafetele bogate in carbon care apar pe fibre atrag hidrogenul. Totodata, procesul de incalzire formeaza tuburi intre fibre, intarindu-le structura si facandu-le mai poroase, ceea ce duce la extinderea suprafetei pe care poate fi inmagazinat gazul.