Cotidianul: Parlamentul European a votat o rezolutie care interzice cianurile in minerit

Miercuri, in Parlamentul European s-a votat o rezolutie prin care se solicita interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE pana la sfarsitul lui 2011. Rezolutia vizeaza direct proiectul promovat de o compania RMGC la Rosia Montana si ii pune in foarte mare dificultate pe unii ministri si europarlamentari PD-L si chiar pe presedintele Traian Basescu, adica pe cei care erau interesati in realizarea proiectului firmei respective. In schimb, toate vocile care sustineau ca implementarea proiectului ar fi produs mari distrugeri de mediu in zona respectiva, au acum un atu in plus in batalia impotriva utilizarii cianurilor la Rosia Montana.

Prin votul dat miercuri in Parlamentul European, se da practic unda verde Comisiei Europene sa propuna “interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011”. Principalul argument este acela ca aceasta reprezinta ” singura modalitate sigura de protejare a resurselor de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere”.

In Rezolutie se mai precizeaza ca statele membre ale UE “nu ar trebui sa sustina, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri, pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte”. Rezolutia a fost votata cu o majoritate zdrobitoare: 488 de voturi “pentru”, 48 „impotriva” si 57 de abtineri.

PD-L a facut lobby impotriva rezolutiei

Europarlamentarii romani au avut initial pozitii diferite fata de textul rezolutiei. Cei din PD-L, in special Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Radu Ungureanu si Iosif Matula au propus eliminarea paragrafului nr. 4 al textului final al rezolutiei, cel prin care Comisiei Europene si statelor membre li se cere sa nu sprijine proiecte miniere care presupun folosirea tehnologiei cianurilor in Uniunea Europeana in mod direct sau indirect.

Mai mult, cu 24 de ore inainte de votare, Cristian Preda a organizat marti in incinta Parlamentului European un simpozion unde s-a dezbatut cu reprezentantii comunitatii locale din Rosia Montana, proiectul firmei care incearca sa exploateze zona utilizand cianuri. La intalnire au fost invitati toti deputatii romani din Parlamentul European, precum si alti sustinatori ai proiectului.

Vot ciudat al romanilor

Conform fisei de vot final, Renate Weber si Cristian Busoi de la PNL au votat in favoarea rezolutiei – grupul parlamentar al liberalilor europeni (ALDE) luase decizia ca membri sai sa se abtina – si tot in favoarea rezolutiei a votat – singura de altfel din PD-L – si Monica Macovei.

RMGC ii urecheaza pe eurodeputati

RMGC a remis presei un comunicat in care arata ca din punct de vedere juridic si nu schimba legislatia aplicabila in prezent privind mineritul. In comunicat se arata ca votul din Parlamentul European reprezinta un atac orchestrat impotriva Romaniei si se considera ca “europarlamentarii au decis sa ignore acest punct de vedere, fortand aceasta motiune prin interese nejustificate si extreme, urmand o agenda directionata doar impotriva Romaniei si dezvoltarii sale viitoare”.

Iritarea RMGC se explica prin faptul ca rezolutia votata miercuri ii diminueaza foarte mult sa mai puna in aplicare proiectul de la Rosia Montana. De asemenea, unii suporteri ai RMGC, cum ar fi ministrul Adriean Videanu, alti fruntasi ai PD-L, precum si Traian Basescu (seful statului desi a pozat in “neutru” in aceasta afacere, totusi, a lasat de inteles ca ar fi favorabil proiectului de la Rosia Montana), sunt pusi in mare dificultate in acest moment.

Renate Weber explica consecintele votului

In exclusivitate pentru Cotidianul.ro, eurodeputata PNL, Renate Weber a precizat: “votarea rezolutiei nu reprezinta intr-adevar o litera de lege. Rezolutia va deveni lege si implicit obligatorie pentru toate statele UE, in 2011, daca va fi adoptata de Comisia Europeana. Rezolutia este foarte importanta in acest moment pentru ca recomanda statelor member ale UE sa se abtina si sa nu sustina proiecte de exploatare miniere pe baza de cianuri.

De regula, o recomandare dintr-o rezolutie a Parlamentului European este respectata ad-literam de conducerile statelor member ale UE. Da foarte rau la imagine daca o astfel de recomandare nu se respecta. In plus, atunci cand o rezolutie este votata cu o astfel de majoritate cum a fost aceasta de miercuri, sunt sanse foarte mari sa fie adoptata de Comisia Europeana”.

”Dat fiind ca textul rezolutiei cere Comisiei si tuturor statelor membre sa nu sprijine niciun proiect pe baza de cianuri, Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum, intr-un mod accelerat si disperat, de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana, trebuie sa inceteze. Orice guvern responsabil trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa astazi prin votul dat in Parlamentul European”, a mai declarat Renate Weber, citata de Mediafax.

Si eurodeputatul PSD, Victor Bostinaru a salutat votul de miercuri, el sustinand ca pastrarea mediului natural este mai important decat profitul unei companii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri