Calificata in semifinalele competitiei “Cele sapte minuni naturale ale lumii” gratie voturilor internautilor, rezervatia hunedoreana n-a primit insa si votul comitetului de experti ai concursului pentru a se numara printre cele 28 de finaliste.
“Avem motive sa sarbatorim. Parcul National Retezat s-a clasat pe locul zece intre cele mai frumoase parcuri nationale, paduri si monumente naturale ale lumii”, se entuziasma la inceputul lunii responsabilul de relatii publice al Administratiei Parcului National Retezat (PNR), Florina Crisan, citata de MEDIAFAX.
Rezervatia hunedoareana intra atunci in top 77 in cadrul competitiei “Cele sapte minuni naturale ale lumii”, organizata de asociatia elvetiana New7Wonders. Asta dupa ce a ocupat pozitia 10 din 11 la categoria ei – in total fiind sapte categorii –, multumita voturilor, atat telefonice, cat si online, ale romanilor.
Voturile publicului au contat insa numai pana pe 9 iulie, cand a fost anuntat topul 77.
De-atunci a intrat in schema un comitet de experti ai naturii – tinuti sub anonimat – condus de fostul presedinte UNESCO, Federico Mayor. Acesta a evaluat semifinalistele timp de doua saptamani si, pe 21 iulie, a decis ca PNR nu va ocupa un loc printre cele 28 de finaliste, din care publicul urmeaza sa aleaga cele sapte noi minuni naturale ale lumii pana in 2011.
“Stiti ce ma uimeste? N-a mai ramas nici un parc national in concurs. La grupa noastra a ramas doar Padurea Neagra”, spune acum amarata Florina Crisan pentru Cotidianul. Cu toate acestea, responsabilul de relatii publice se arata bucuros ca rezervatia a beneficiat de sprijinul intregii prese pe tot parcursul concursului.
Cat priveste aportul autoritatilor, cea mai plina de initiativa s-a dovedit a fi Regia Nationala a Padurilor. Aceasta a semnat cu asociatia elvetiana contractul pentru sustinerea Parcului Retezat, intocmind grupul de suport, si a realizat un spot radio si unul tv, difuzate gratuit pe posturile publice de radio si televiziune din moment ce erau “considerate de interes public”.
Pe de alta parte, Administratia PNR si Ministerul Educatiei au organizat un concurs national de creatie plastica, literara si muzicala cu tema ,,Parcul National Retezat’’, in care s-au implicat toate cele 42 de inspectorate scolare. “Elevii care votau primeau punctaj in plus pentru concurs”, explica Florina Crisan.
Ministerul Turismului si cel al Mediului au fost insa mai retrase. Primul dintre ele a avut un membru in comitetul de suport al PNR si s-a rezumat la a-l promova pe site-ul organizatiei prin doua mici anunturi: unul care descria pe scurt concursul si oferea un link spre locul de votare al rezervatiei si un articol preluat din presa pe acest subiect, informatie confirmata pentru Cotidianul de directia de comunicare a institutiei.
Iar Ministerul Mediului recunoaste ca nu a avut un program oficial de promovare a rezervatiei naturale in cadrul concursului. “In contextul mentionat n-a fost nici o colaborare. Nu s-a facut nici un demers expres”, spune pentru Cotidianul purtatorul de cuvant al institutiei, Dragos Nacuta. El subliniaza totusi ca, la inceputul anului, a existat intentia unui program prin care sa fie promovate toate parcurile nationale din Romania, numai ca bugetele au fost taiate. Pana la noi fonduri, reprezentantii ministerului spun ca vor incerca sa le promoveze cat mai mult pe site-ul institutiei “prin mijloace cat mai putin costisitoare”.
In decembrie 2008, rezervatia naturala ajungea printre cei peste 250 de nominalizati din prima faza a concursului, alesi din 441 initiali, si s-a luptat pana in semifinala la categoria paduri, parcuri nationale si rezervatii naturale. Acum i-au luat-o inainte, pe lista celor 28 de finaliste, situri precum Insulele Galapagos din Oceanul Pacific, Parcul National Komodo din Indonezia, masivul Kilimanjaro din Tanzania, Marea Bariera de Corali, Padurea Neagra din Germania sau Marea Moarta.