Cuplarea animalelor de acelasi sex a fost observata anterior in randul a peste 1.500 de specii, printre care pinguinii, delfinii sau primatele. Un nou studiu arata insa ca acest fenomen are caracter universal si face parte chiar dintr-un mecanism de adaptare necesar pentru supravietuirea speciilor respective.
Doi biologi de la Universitatea din California, SUA, au observat ca aproape o treime dintre albatrosii laysan de pe insula hawaiiana Oahu sunt crescuti de perechi de femele, din cauza penuriei de masculi, scrie The Telegraph. Iar prin aceste comuniuni “lesbiene”, populatia albatrosilor laysan infloreste pe zi ce trece, dupa ce a fost in declin inainte de aparitia acestui mecanism de adaptare.
Relatii homosexuale pentru aliante si protectie
Nathan Bailey si Marlene Zuk, autorii noii cercetari, spun ca studiile anterioare nu au luat in calcul consecintele evolutionare ale homosexualitatii la animale si sustin ca acest comportament este un produs al selectiei naturale in vederea perpetuarii speciei.
Publicitate
Subiectul este rar dezbatut in comunitatea academica, fiind categorisit de multe ori drept “nenatural” pentru ca nu ar ajuta cauza supravietuirii speciilor, nota mai demult publicatia Livescience.
Animalele au dovedit insa ca reproducerea nu este ultimul scop al existentei, ele ducand activitatea sexuala dincolo de necesitatea urmasilor. Cei doi cercetatori au observat asta la numeroase specii, de la viermi pana la broaste, care leaga relatii homosexuale din motive diferite. Delfinii, de exemplu, o fac pentru a intari unitatea de grup, la fel si cimpanzeii bonobo – din moment ce exemplarele hetero nu ar putea niciodata sa isi faca prieteni in card si deci sa supravietuiasca -, iar masculii lacusta pentru a-i indeparta pe rivalii mai slabi.
O forta selectiva ce modeleaza evolutia speciilor
Cand biologii pun sub lupa evolutia speciilor, ei tind sa se axeze de obicei pe aspecte de mediu, cum ar fi vremea, temperatura sau trasaturile geografice ale unui anumit loc, completeaza The Guardian. Aspectele sociale au la randul lor un impact important, iar ele pot fi schimbate in mod radical de relatiile intre animale de acelasi sex, “indepartand, de exemplu, unii indivizi din randul animalelor disponibile pentru imperechere”, potrivit lui Nathan Bailey. In acest fel, comportamentele homosexuale pot duce la dezvoltarea unor mecanisme de aparare.
“Relatiile intre animale de acelasi sex se desfasoara in varii forme, ca strategii de reproducere alternative sau de cooperare pentru perpetuarea speciei, ca facilitatori ai unitatii sociale sau ca mijlocitor al conflictului intrasexual. Odata stabilita aceasta flexibilitate, ele devin o forta selectiva ce poate atrage cu sine selectia pentru alte aspecte, precum fiziologia, ciclul de dezvoltare, comportamentul social si chiar morfologia”, mai spune biologul american.
TOPUL ANIMALELOR GAY
Furtul de urmasi
Livescience a intocmit si un top al necuvantatoarelor cu mari tendinte homosexuale. Cel mai cunoscut caz si pe locul intai pe lista publicatiei stiintifice sunt lebedele negre. Casniciile homosexuale ale acestei specii rezista mai bine de cativa ani, femelele imperechindu-se totusi cu masculii, dar doar pentru pui.
In alte cazuri, perechile gay alunga pur si simplu cuplurile heterosexuale si le fura ouale. Aproape un sfert din familiile inaripatelor intunecate sunt gay, acesta fiind si cazul girafelor, situate pe locul doi in clasament. Reprezentantii sexului puternic cu gatul lung sunt cunoscuti pentru curtea pe care si-o fac reciproc, actul homosexual fiind mai comun printre girafe decat cel heterosexual. Mai mult, masculii incep copulatia printr-un preludiu ce depaseste o ora si consta in atingerea gaturilor.
Bisexualitate si orgii in apa
Regnul marin este la fel de tolerant cu iubirile intre exemplare de acelasi sex. Delfinii cu botul gros sunt, in general, bisexuali, dar trec prin perioade in care devin exclusiv gay. Imperecherea intre exemplarele homosexuale implica sexul oral, alaturi de o serie intreaga de stimulari preludice.
Cu doua locuri mai jos in top, morsele se implica numai in relatii cu exemplare de acelasi sex pana la patru ani, cand ating maturitatea sexuala. Populatia adulta este insa bisexuala: masculii acorda atentie femelelor in timpul perioadei de reproducere, iar in restul anului se imperecheaza intre ei. Ca si delfinii, morsele au o gama larga de gesturi prin care isi arata afectiunea, unele perechi dormind impreuna in apa. Balenele gri nu se lasa mai prejos, ajungand chiar la orgii cu cate cinci reprezentanti ai sexului masculin, care isi ating burtile in debutul imperecherii.
Bizonii americani: de cateva ori pe zi
40% dintre cocosii de stanca guianeni sunt gay si, mai mult decat atat, o parte din ei nu se apropie niciodata de femele. Bizonii americani homosexuali intrec insa acest procent, in special in tinerete, cand mai mult de jumatate dintre masculi prefera compania aceluiasi sex. In cazul lor, oamenii de stiinta au o explicatie simpla: femelele din aceasta specie se imperecheaza doar cu taurii si numai o data pe an. Asa ca in perioada de reproducere, masculii fac sex intre ei, de mai multe ori pe zi.
Chiar daca sunt cu o pozitie in urma, antilopele kob ii intrec cu varf si indesat: de doua ori pe ora, in sezonul cu pricina, iar preludiul implica o serie de miscari speciale ale picioarelor. Numarul exemplarelor gay este mai mic insa, ajungand la 9% din totalul speciei.
Doar pentru o noapte
Macacii japonezi sunt adeptii relatiilor de durata, dar adulterine. In cazul lor, procentul gay este mai mare in randul femelelor. Barbatii iau si ei parte la joaca, dar imediat dupa actul sexual isi parasesc partenerul de acelasi sex. Pe ultimul loc in lista “LiveScience”, cimpanzeii bonobo nu sunt deloc timizi in cautarea placerii sexuale. Aproape toate exemplarele acestei specii de maimute sunt bisexuale, rezolvandu-si conflictele dupa principiul “faceti dragoste, nu razboi”. Prin urmare, activitatile sexuale sunt foarte frecvente, dovedite prin tipete de placere, doua treimi din indivizii gay fiind de sex feminin.