Coralii din oceanele planetei sunt in pericol de disparitie in urmatorii 20 de ani in cazul in care emisiile nu vor fi limitate drastic, avertizeaza un grup de oameni de stiinta, condusi de Sir David Attenborough, informeaza The Telegraph.
Delicatul ecosistem alcatuit din corali este denumit de oamenii de stiinta „padurea tropicala a apelor”, pentru ca intretine o biodiversitate foarte bogata. Totusi, pe masura ce oceanele absorb dioxidul de carbon din atmosfera, nivelul lor de aciditate creste, facand ca dezvoltarea recifelor sa fie imposibila. Acestea sunt in pericol si din cauza decolorarii produse de temperatura tot mai mare a apei.
„Trebuie sa facem tot ceea ce este necesar pentru a proteja aceasta componenta cheie a vietii planetei noastre, pentru ca, cel mai probabil, consecintele deciziilor luate acum vor dura atat cat va exista umanitatea", a avertizat Sir David Attenborough, cel care a prezidat o intalnire a Societatii Regale din Londra. Oamenii de stiinta au mai atras atentia ca cinci milioane de oameni depind de corali pentru supravietuire, pentru hrana si cultura, iar implicatiile economice ale disparitiei coralilor sunt enorme.
Suprafetele deschise de apa absorb aproximativ o treime din dioxidul de carbon din aer, in conditiile in care concentratia actuala a CO2-ului din atmosfera este de 387 de parti pe milion (ppm). In ritmul in care cresc emisiile in prezent, concentratia ar putea ajunge pana la 450 ppm in urmatorii 20 de ani. Odata ce aceasta cifra va fi atinsa, apa oceanelor devine prea acida pentru a intretine organisme cum sunt coralii.
Recifele de corali depind de mineralele de calciu cunoscute ca aragonit pentru a-si construi si intretine scheletul. Atunci cand ocenele absorb CO2-ul, acesta, amestecandu-se cu apa, formeaza acid carbonic ce reduce nivelul de aragonit. In eventualitatea in care CO2-ul din atmosfera ar ajunge la 600 ppm, si alte vietuitoare ar incepe sa dispara, ca planctonul si melcii.
Oamenii de stiinta de la Societatea Regala britanica si Societatea Zoologica din Londra au cerut liderilor de state si guverne sa ajunga la un acord eficient de reducere a emisiilor, care sa fie aprobat la summitul pentru clima ce va avea loc in decembrie la Copenhaga.
Foto: The Telegraph