Prima campanie de constientizare din Romania privind colectarea uleiului uzat a fost lansata recent de ONG Mare Nostrum. Aceasta se va desfasura in 5 localitati constantene, pe o perioada de 9 luni de zile, anunta un comunicat Mare Nostrum.
“Campania de constientizare a populatiei privind necesitatea colectarii uleiului vegetal uzat” este un proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European(SEE), in valoare de 12.400 de euro.
In acest intervalul desfasurarii campaniei, caravana „Ulei Uzat” se va deplasa in Constanta, Mangalia, Medgidia, Navodari si Eforie, pentru a informa locuitorii cu privire la necesitatea gestionarii durabile a uleiului uzat.
„Locatiile unde va poposi caravana si traseul de colectare vor fi stabilite de Mare Nostrum, impreuna cu autoritatile locale si agentii economici implicati in proiect. Acestea vor fi anuntate in timp util, pentru a oferi sansa utilizatorilor de ulei vegetal sa adune o cantitate cat mai mare de ulei vegetal rezidual, inspre colectare”, a declarat Andreea Ionascu, coordonator proiect.
Campania urmareste sa transforme colectarea uleiului uzat intr-o practica obisnuita, atat in ceea ce priveste utilizatorii economici, cat si utilizatorii casnici.
„Ne dorim ca dupa 9 luni de proiect sa diminuam considerabil cantitatea de ulei vegetal uzat care ajunge in apa sau in sol si sa identificam solutii tehnice viabile pentru a valorifica uleiul vegetal uzat. Prin acest proiect, Mare Nostrum arata din nou ca deseurile pe care le producem reprezinta bani pe care ii aruncam la gunoi. Fiecare dintre noi are responsabilitatea deseurilor generate, nu doar financiar, ci si moral”, a declarat Mihaela Candea, director executiv Mare Nostrum.
Prin “Campania de constientizare privind uleiul uzat”, Mare Nostrum vrea sa implice activ reprezentantii unitatilor de alimentatie publica, cat si reprezentantii autoritatilor locale, intr-un parteneriat durabil, benefic pentru comunitate.