Certificatele energetice vor fi introduse probabil de la 30 martie, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). El a precizat ca institutia va propune ca pentru blocurile reabilitate termic sa nu fie necesara eliberarea unui astfel de document, transmite Mediafax.
"Probabil la 30 martie vor fi introduse certificatele, daca vom indeplini toate conditiile impuse de Guvern. Avem softurile, avem ghidurile, avem legislatia, din punct de vedere tehnic suntem pregatiti, este greu de spus daca numarul de auditori este de ajuns. Piata ne va spune care este numarul optim de auditori, in functie de numarul tranzactiilor", a spus, marti, intr-un seminar, Andreica.
Nu fabricam auditori pe banda rulanta
Andreica a mentionat ca in lunile februarie-martie se vor organiza cursuri in vederea autorizarii unui numar de circa 200 de auditori, pentru care deja au inceput inscrierile.
"Nu vreau sa se spuna ca fabricam auditori pe banda rulanta, sunt examene pe care acestia le vor da. Intr-o luna, o luna jumatate vor mai fi autorizati 150 de auditori. Daca sunt conditii de a introduce certificatele fara a produce blocaj pe piata, vom propune din nou 30 martie", a adaugat secretarul de stat in MDRT.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri ca spera ca intr-o luna sa poata fi introduse certificatele energetice, ca urmare a implementarii unor programe mai rapide de calcul a eficientei energetice si cresterii numarului de absolventi ai cursurilor de auditori.
Andreica a precizat ca ministrul de resort va propune intr-o saptamana un ordin prin care urmeaza sa fie aprobate normele metodologice ale legii care reglementeaza certificatele energetice.
"Prin acest ordin vom reduce vechimea in domeniul constructiilor, a instalatiilor, energetic, pe care o solicitam celor care vor sa devina auditori, de la zece ani la cinci ani si de asemenea, vom propune ca pentru blocurile care au deja certificate sau pentru cele care au fost reabilitate sa nu mai fie necesar un certificat nou", a afirmat Andreica. El a mentionat ca in Romania sunt in prezent 620 de auditori.
Derogare de trei luni de la Comisia Europeana
Surse oficiale au declarat acum doua saptamani agentiei Mediafax ca Guvernul a amanat discutia legata de reintroducerea certificatului energetic la vanzarea sau achizitia de locuinte, considerand ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numarul de auditori energetici este inca insuficient.
Potrivit acestora, este posibil ca Guvernul sa solicite Comisiei Europene o derogare de la aplicarea directivei in domeniu a UE si o amanare cu pana la trei luni a termenului de la care sa fie introdus certificatul energetic, in cazul in care dificultatile administrative nu vor fi depasite in timp util. Inainte unei eventuale asemenea solicitari, la nivelul Guvernului vor mai fi insa initiate discutii privind reintroducerea certificatului.
Amanarea reintroducerii certificatului energetic a fost confirmata ulterior de catre ministrul Mediului si purtatorul de cuvant al Guvernului.
Certificat valabil 10 ani
Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.
Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A- eficienta energetica ridicata, la clasa G- eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.
Legea urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis in luna decembrie sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amanarea a fost decisa dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.
Ulterior insa s-a constatat ca Romania trebuie sa preia recomandarile Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanta energetica a cladirilor, prin introducerea acestui certificat, de la 1 martie.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.
Foto: Green Report