Centrala de la Cernobil continua sa fie o amenintare pentru Europa

Centrala ucraineana de la Cernobil, unde a avut loc cea mai grava catastrofa din istoria programelor nucleare civile, in urma cu 24 de ani, ramane in continuare o amenintare pentru Ucraina, Rusia si Europa, a declarat, luni, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de Mediafax.

Cel de-al patrulea reactor al centralei de la Cernobil "reprezinta o amenintare nu doar pentru Ucraina, dar si pentru vecinii nostri, Rusia, Belarus si tarile europene", a apreciat Ianukovici, in timpul unei vizite la aceasta centrala, potrivit site-ului presedintiei.

Potrivit lui Ianukovici, centrala va ramane un pericol pana cand nu va fi construit un nou sarcofag pentru a proteja mediul inconjurator.

Sarcofagul acopera 200 de tone de magma radioactiva

Centrala de la Ceronbil a fost inchisa in decembrie 2000, dar ea ramane o amenintare constanta, din cauza sarcofagului sau fisurat care acopera aproximativ 200 de tone de magma radioactiva. Autoritatile au consolidat aceasta structura, realizata in graba dupa producerea catastrofei.

Finantata prin donatii interantionale, constructia unui nou sarcofag de otel care sa acopere vechea instalatie urmeaza sa fie realizata de consortiul Novarka, reunind grupurile franceze Bouygues si Vinci.

2,3 milioane de oameni afectati

La 26 aprilie 1986, la ora locala 01.23 (01.23, ora Romaniei), reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil, din nordul Ucrainei, in apropierea de frontiera cu Rusia si Belarus, a explodat, contaminand o mare parte din Europa, dar mai ales aceste trei tari care erau in acea perioada republici ale Uniunii Sovietice.

Peste 25.000 de persoane, in principal rusi, ucraineni si belarusi, care au efectuat diverse lucrari, printre care construirea unui sarcofag in jurul reactorului care a explodat, au murit, potrivit estimarilor oficiale.

La nivel oficial, doar in Ucraina 2,3 milioane de persoane, printre care 220.000 de persoane care au participat la inlaturarea consecintelor dezastrului, sunt considerate ca ar fi "suferit de pe urma catastrofei".

Foto: Mediafax

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri