CE avertizeaza Romania pentru aplicarea incorecta a directivelor de mediu in Delta

Comisia Europeana a transmis, miercuri, Romaniei un prim avertisment scris pentru incalcarea legislatiei de protectie a naturii in Delta Dunarii, in zona Sulina, dupa ce oficialii de la Bruxelles au descoperit ca studiile de impact nu contin suficiente asigurari ca lucrarile nu vor afecta fauna, informeaza Mediafax.

Intr-un anunt postat miercuri pe site-ul institutiei, Comisia Europeana sustine ca a transmis autoritatilor de la Bucuresti "un prim avertisment scris" pentru incorecta aplicare a legislatiei de protectie a naturii "intr-una dintre cele mai importante zone umede (Delta Dunarii, n.r.)". Comisia a avut in vedere modul de avizare a unui proiect turistic la Sulina, la varsarea Dunarii in Marea Neagra.

„Nu acuz niciun proiect de dezvoltare turistica, dar sa fie durabila. Exista insa nu numai un regulament de constructii si urbanism cu putere de lege care reglementeaza foarte strict modul de a construi in Delta Dunarii dar si restrictii impuse de statutul special de Rezervatie, patrimoniu UNESCO si sit Natura 2000, care pretinde studii de impact foarte exigente”, a declarat pentru Green Report, Liviu Mihaiu, presedintele asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

"Proiectul de dezvoltare turistica a plajei de la Sulina implica lucrari la cateva facilitati balneare, la un birou de turism precum si la un drum de acces. Zona este insa parte a retelei Natura 2000 si este protejata de Directivele europene privind protectia pasarilor si habitatelor. Comisia a descoperit cateva deficiente in studiile de impact asupra mediului, toate legate de evaluarea eventualelor efecte negative asupra habitatelor si speciilor de pasari.

In opinia Comisiei, din studiu lipsesc concluziile clare, capabile sa inlature orice dubiu stiitific rezonabil in privinta posibilului impact negativ al acestor lucrari", se arata in anuntul publicat de CE.

Romania este subiectul mai multor proceduri de sanctionare similare declansate de CE, pentru diferite incalcari ale ambelor directive, atat cea privind protectia pasarilor cat si cea despre habitate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri