Păsările migratoare în pericol! Cotele anuale se elimină, vânătorii primesc cote zilnice

Un proiect de modificare la Legea vânătorii și fondului cinegetic care ar pune în pericol o serie de specii de păsări este pe cale să fie adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional.

Potrivit proiectului, nu se va mai ține cont de o cotă de vânătoare anuală, ci se acordă o cotă zilnică per vânător din specia respectivă. Proiectul se va afla săptămâna viitoare pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, după ce a primit un raport favorabil cu amendamente în cadrul comisiilor de mediu și agricultură.

Prima cameră sesizată, Senatul a adoptat însă proiectul tacit (fără dezbatere și vot), după ce comisiile de mediu și cea pentru ape, păduri, fond cinegetic și pescuit, adoptaseră un raport de respingere a acestuia.

La rândul său, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul, spunând că modificările propuse pot produce dezechilibre în rândul populațiilor de păsări.

Potrivit modificării la art. 24, speciile cingetice se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele și cu mijloacele admise de lege, cu respectarea reglementărilor subsidiare, privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii. Numărul maxim de exemplare de păsări care pot fi vânate într-o zi de către un vânător, din speciile admise la vânătoare, se face în limitele menționate în anexa care poate fi citită aici

Totodată, prin proiect  se reduce perioada de stagiatură pentru ca un vânător să dobândească permis, sub îndrumarea organizației vânătorești care gestionează cel puțin un fond cinegetic, de la un an, cât e în prezent, la șase luni.

E nevoie de cote stabilite științific

Președintele Asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești, Florin Stoican, care este și membru în comisia de mediu al CES, a criticat aspru proiectul și a declarat pentru Green Report că prin această lege se va pierde controlul asupra numărului de exemplare vânate din anumite specii.

Potrivit CES, modificările propuse pot produce dezechilibre majore populațiilor de păsări admise la vânătoare, generate în special de vânători fără experiență, impunându-se în acest sens, adoptarea unor măsuri, precum:

  • Calcularea unor cote anuale de recoltă bazate pe metode științifice care să nu afecteze drastic populațiile speciilor de păsări admise la vânătoare;
  • Cota 0 pentru orice specie care dobândește un statut de conservare de periclitare conform IUCN la nivel național, european sau global;
  • Reducerea cotelor pentru speciile care au o tendință populațională descrescătoare;
  • Dobândirea dreptului de vânător după un stagiu de 1 an de cursuri de recunoaștere a speciilor, atât practică, cât și teoretică, și susținerea unui examen acreditat, pe lângă obligațiile care sunt cerute în prezent în legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006,
  • Implementarea unor soluții informatice de monitorizare a activității de vânătoare, în care să fie înregistrate și autentificate recoltele zilnice.

La rândul său, directorul executiv al Societății Ornitologice Române (SOR), Dan Hulea, a criticat aspru proiectul într-un interviu acordat Green Report.

Citește interviul aici: Dan Hulea (SOR): Avem nevoie de studii științifice privind productivitatea și mortalitatea anumitor specii de păsări în baza cărora să atribuim cote de vânătoare

Senatul l-a adoptat tacit, deși noi ne-am întâlnit cu senatorii și am arătat problemele. A fost vot negativ de la Comisia de mediu și încă o comisie. Totuși, a venit vacanța parlamentară și a trecut tacit. E un lobby destul de puternic în Parlament pentru a trece legea asta, tocmai pentru faptul că nu au studii și se fac cote arbitrar. Legea asta, dacă ar trece-o, ar scuti tot ceea ce înseamnă vânătoare de orice fel de control. Cred că este important să ne mobilizăm acum când va fi discutată în Camera Deputaților legea. Este nevoie să aratăm nevoia de utilizare a științei, de a face studii, de a deveni mult mai obiectivi în ceea ce facem”, arăta Dan Hulea.

„Vânătorii protejează speciile”

Inițiatorul proiectului este deputatul din partea minorității bulgare Gheorghe Nacov, însă el este susținut și de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR.

Gheorghe Nacov spune însă că proiectul se referă la speciile care nu sunt periclitate și că vânătorii sunt cei care protejează fondul cinegetic. Printre speciile de pe listă se află și ciocârlia și, deși ea nu este în pericol în România, statele europene au pus această pasăre pe lista celor periclitate.

Recomand tuturor să citească legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic. Măcar titlu, pentru că legea așa se numește – a vânătorii și protecției fondului cinegetic. Haideți să vorbim de vânătoarea modernă, în secolul 20, unde protecția este făcută de vânători. Vânătorul este conform legii persoana fizică membră într-o asociație cinegetică, adică gestionară de fond cinegetic, care îngrijește, ocrotește și extrage, în condițiile legii, fauna. Îngrijește și ocrotește – în primul rând, dar lumea uită acest lucru. Dacă avem țara cu cea mai bogată faună, atunci aceasta nu se datorează ONG-urilor de tip SOR absolut în niciun caz, ci se datorează îngrijitorului legal al faunei și anume vânătorul”, a spus Nacov, într-o declarație acordată Green Report.

Deputatul a criticat chiar și Consiliul Economic și Social, spunând că „nu sunt specialiști”. El a invocat că deputații din Comisiile de mediu și de agricultură au dat un aviz favorabil cu amendamente proiectului, însă nici în comisiile parlamentare nu sunt numai specialiști din respectivele domenii, iar Comisiile de la Senat au dat un aviz negativ.

În toată Uniunea Europeană, păsările migratoare se vânează în baza unei legi. La noi în țară se vânează pe ordin de ministru. La noi în țară cotele nici măcar nu mai sunt obligatorii. Păsările vor fi protejate prin această lege, iar toate celelalte afirmații pe care le-am citit sau am avut discuții prin diverse emisiuni – sunt aberații din punct de vedere științific. CES, care e un organism demn de toată stima, nu are specialiști care să se pronunțe în toate domeniile”, a susține Nacov.

Trebuie însă precizat că Ministerul Mediului acordă cote de vânătoare anuale, care se acordă în baza unor criterii, chiar dacă ele sunt uneori criticate, spre deosebire de lege care ar impune cote standard ce nu pot fi modificate decât printr-o altă lege sau prin ordonanță de urgență, și deci ele nu țin cont de ceea ce se întâmplă anual cu speciile respective.

Vorbim de specii care sunt departe de orice pericol. Nu se vânează specii periclitate sau se află pe trend ascendent. Nu vorbim de vânarea cocoșului de munte și nu se introduce nicio specie nouă. Dacă Ministerul Mediului va dori vreodată protecția ciocârliei, chiar dacă nu e periclitată, acest lucru se poate face. În momentul în care aceste cote nu vor mai fi obligatorii, vă garantez că vor fi multe fonduri de vânătoare care nici nu vor scoate arma la ciocârlie, vânătorul român nici nu vânează ciocârlie, dar ea este acolo pentru că populația este atât de mare și de stabilă încât vânarea acesteia nu prezintă niciun pericol pentru specie”, a mai spus Nacov.

Deputatul a continuat: „Ciocârlia este băgată la înaintare pentru că este o pasăre iubită de toată lumea și prin sădirea emoțiilor încercăm să întunecăm rațiunea. Gripa aviară poate fi transmisă și de ciocârlie, care nu este periclitată, și poate ucide orice specie, inclusiv pe cele vulnerabile. Gripa aviară nu alege, la fel cum s-a întâmplat cu pesta porcină. Vânătorul este pe teren și este primul care observă acest lucru la păsările sălbatice. (…) dacă vă uitați pe recentul ordin al ANSVSA – cheamă vânătorii să vâneze cota de mistreți integral pentru a opri infectarea cu pestă porcină africană. Același lucru este și la păsări”.

Dacă proiectul va fi adoptat, el va merge către președinte la promulgare, urmând apoi să fie publicat în Monitorul Oficial și să intre în vigoare.

Citește și: Simbolurile României rămân în bătaia puștii. Legile prin care s-ar interzice vânătoarea de capre negre și ciocârlii sunt blocate în Parlament de doi ani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri