Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatei Daciana Sârbu privind aplicarea politicilor de mediu în UE

Raportul eurodeputatei Daciana Sârbu privind implementarea celui de-al 7-lea Program de Acţiune pentru Mediu al Uniunii Europene a fost adoptat marţi cu majoritate de voturi de Parlamentul European reunit în plen la Strasbourg.

Deşi s-au înregistrat progrese în unele domenii, totuşi se menţine un decalaj mare între planuri şi rezultate, în ce priveşte politicile de mediu ale Uniunii Europene, a subliniat Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European. Eurodeputata a cerut Comisiei Europene să propună un nou program post-2020, cu obiective mai clar definite, dublate de mai multă transparenţă, responsabilitate şi ambiţie, pentru o mai bună protejare a sănătăţii oamenilor şi a mediului.

„Dacă s-ar aplica pe deplin, Programul de Acţiune pentru Mediu al UE ar aduce îmbunătăţiri considerabile la nivelul mediului, sănătăţii şi calităţii vieţii, însă există o prăpastie uriaşă între aşteptările de la acest Program şi rezultatele concrete pe care le produce”, a afirmat Daciana Sârbu.

Legislaţia de mediu a UE are un impact pozitiv în domenii precum eficienţa utilizării resurselor, însă în alte zone implementarea sa e foarte slabă, a punctat eurodeputata, oferind ca exemple negative performanţele în domeniul protejării capitalului natural sau în combaterea unor ameninţări de mediu la adresa sănătăţii – precum faptul că emisiile constant ridicate provenite de la transportul rutier obligă milioane de oameni să respire aer poluat.

Daciana Sârbu s-a referit şi la nevoia adaptării politicilor agricole la obiectivele de mediu, pe care o consideră „esenţială atât pentru protejarea mediului, cât şi pentru securitatea viitoare a resurselor alimentare”.

„Decidenţii de la toate nivelurile trebuie să-şi asume acţiunile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a mediului”, consideră eurodeputata, care este vicepreşedintă a Comisiei de Mediu din Parlamentul European.

Ea s-a referit şi la nevoia adaptării politicilor agricole la obiectivele de mediu, pe care o consideră ‘esenţială atât pentru protejarea mediului, cât şi pentru securitatea viitoare a resurselor alimentare’.

Al 7-lea Program de Acţiune pentru Mediu al Uniunii Europene cuprinde obiectivele şi politicile în domeniul mediului adoptate de Parlamentul European şi Consiliu pentru perioada 2013-2020.

spot_img

Ultimele știri