Parlamentul a retrimis Președintelui Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 pentru promulgare

Parlamentul a retrimis Președintelui Legea care aproba OUG 57/2013 pentru a fi promulgată, după ce a fost rediscutată la dorința lui Traian Băsescu, a declarat joi, in cadrul Romanian HydroPower Energy Summit 2014, Zoltan Nagy, membru în conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Săptămâna trecută Parlamentul a aprobat în aceeași formă Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 și a retrimis-o Președintelui pentru promulgare”, a spus Zoltan Nagy.

Prezentă în cadrul conferinței, Silvia Vlăsceanu, directorul general al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a subliniat ca prin procesul legislativ s-a întârziat cu două luni, însă totul se va regla odată cu promulgarea Legii.

Începând cu luna martie totul va intra în normal”, a explicat Vlăsceanu.

La începutul lunii ianuarie, președintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament Legea care aproba OUG 57/2013. Această lege includea faptul că amânarea certificatelor se aplică doar pentru proiectele puse în funcțiune înainte de 1 ianuarie 2014, prevedere care nu exista în textul ordonanței.

Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, față de șase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene beneficiază de doar un certificat din două, iar microhidrocentralele de două certificate din trei, cum era până în prezent.

În plus, noile proiecte care intră în sistem după 1 ianuarie 2014 primesc din start mai puține subvenții. Potrivit Hotărârii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumătate din subvențiile de până acum, respectiv trei certificate din șase.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 și 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 și de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc și ele cu 0,7% mai puține certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri