Parlamentarii europeni spun stop pescuitului excesiv

80% din resursele de peste din Mediterana si 47% din cele din Atlantic sunt pescuite excesiv

Pescuitul excesiv este considerat de multi cel mai mare esec inregistrat de forma actuala a politicii comune in domeniul pescuitului (PCP), care dateaza din 2002. Parlamentul European a aprobat miercuri o reforma majora a PCP. Obiectivele reformei constau in reducerea pescuitului pana la un nivel durabil al resurselor de peste, stoparea aruncarii capturilor inapoi de unde au fost pescuite si o planificare pe termen lung pe baza unor date stiintifice solide.

Datele Comisiei Europene arata ca 80% din resursele de peste din Mediterana si 47% din cele din Atlantic sunt pescuite excesiv. Reforma votata in plen stabileste masuri clare si dure, care sa rezolve aceasta problema. Textul a fost adoptat cu 502 de voturi pentru, 137 impotriva si 27 de abtineri.

Ulrike Rodust

Am folosit puterea noastra de co-legislator, pentru prima data in domeniul pescuitului, in scopul de stopa pescuitul excesiv. Resursele de peste trebuie sa se refaca pana in 2020, permitandu-ne sa pescuim cu 15 milioane de tone mai mult peste si sa cream 37 de mii de joburi noi”, a spus raportorul pentru reforma in domeniul pescuitului, Ulrike Rodust.

De asemenea, directorul pentru politicile UE de pescuit, Saskia Richartz, a declarat ca acest vot este o trecere importantă de la pescuitul excesiv către modalități sustenabile de exploatare a resurselor de pește și este o mărturie a parlamentului în apărarea interesului public general.

Guvernelor nationale care stau in calea reformei, precum Spania si Franta, le va fi extrem de dificil sa actioneze ca reprezentanti ai companiilor puternice, care nu au nici o consideratie pentru bunastarea pe termen lung a oceanelor si a majoritatii pescarilor”, a declarat Saskia Richartz.

Potrivit europarlamentarului roman, Daciana Sarbu, pozita adoptata de PE nu este textul legislativ final ci urmeaza ca acesta sa fie negociat cu Comisia si Consiliul.

Daciana Sarbu

Obiectivul principal al reformei este sa se refaca stocurile de  peste pana in anul 2020, pentru ca pana acum se pescuia la supracapacitate, datorita flotelor de dimensiuni foarte mari. Exista anumite conditii specifice care se aplica flotelor artizanale, perscarii artizanali beneficiind de anumite avantaje. O alta masura benefica pentru Romania ar fi sprijinirea acvaculturii, a declarat, pentru Green Report, Daciana Sarbu.

Toate capturile vor fi oprite pe vas

Capturile aruncate inapoi de unde au fost pescuite fie pentru ca nu au marimea potrivita, fie pentru ca sunt din specia nepotrivita reprezinta aproape un sfert din totalul capturilor din UE. Pentru a inceta aceasta practica paguboasa, deputatii au votat obligatia vaselor de pescuit de a aduce la mal toate capturile, in conformitate cu un calendar specific pentru fiecare tip de pescuit, incepand cu 2014.

Pestii de dimensiuni nepotrivite, de exemplu, care vor fi adusi la mal, nu vor putea fi utilizati decat pentru consumul uman. Statele membre trebuie sa se asigure ca vasele de pescuit vor respecta interdictia de aruncare a capturilor inapoi de unde au fost pescuite.

De asemenea, din 2015, statele membre UE nu vor mai putea stabili cote care sunt prea mari ca sa poata fi durabile. Pescarii vor respecta „randamentul constant maxim”, adica nu vor pescui mai mult decat o anumita resursa poate reproduce intr-un an. Prin votul de azi, deputatii au incercat sa asigure refacerea resurselor pana in 2020 peste nivelele de randament constant maxim si pastrarea lor la un nivel constant dupa aceea. De fapt, acest lucru ar insemna mai mult peste, mai multe capturi si, in consecinta, mai multe locuri de munca in industria pescuitului.

„Greenpeace Romania multumeste europarlamentarilor romani care au sprijinit aceste masuri, ce vor avea un impact pozitiv si asupra micilor pescari din zona Marii Negre”, a declarat Doina Danciu, coordonatorul campaniei pentru pescuit sustenabil in Romania.

Impactul pozitiv consta in faptul ca odata cu micsorarea cotelor de pescuit pentru flotele de pescadoarea a fost stabilita si o majorare a cotei de pescuit pentru pescarii de coasta”, a explicat pentru Green Report, Irina Brandrabur, ofiter de presa Greenpeace Romania.

Vot istoric

Acest vot marcheaza prima data cand Parlamentului European i s-a permis sa intervina in procesul legislativ la nivelul reformei politicii de pescuit a UE de cand a primit noi atributii ca si co-legislator sub Tratatul de la Lisabona semnat in 2009.

Presedintia UE, tinuta acum de Irlanda, a promis sa finalizeze negocierile referitoare la reforma Politicii Comune de Pescuit (PCP) pana in iunie. Dupa decenii de pescuit excesiv, alimentate de o flota UE masiv subventionata, marile puteri in domeniul pescuitului industrial, inclusiv Spania si Franta, sunt acum marile obstacole care stau in calea unei reforme coerente a politicii de pescuit, potrivit Greenpeace.

Actuala politica de pescuit favorizeaza operatiunile distructive, pe scara larga si a dus la o crestere nesustenabila a capacitatii flotei de pescuit a UE, care, la randul ei, determina pescuitul excesiv. In timp ce cele mai puternice vase prind cel mai mult peste, vasele de pescuit de dimensiuni mici (aproximativ 12 metri sau mai putin) reprezinta aproximativ 80% din sectorul european de pescuit si de obicei au cel mai redus impact asupra mediului.

In noiembrie 2012, pescari de coasta din toata Europa au semnat o declaratie comuna pentru a face apel la o reforma echitabila a PCP.

spot_img

Ultimele știri