Paris va transforma bulevardul Champs-Élysées într-o „grădină extraordinară”

Până în 2030, celebrul bulevard de 1,9 kilometri va fi transformat într-o „grădină extraordinară”, potrivit primarului Parisului, cu jumătate din traficul de acum, zone pietonale și multe spații verzi.

Comitetul Champs-Élysées militează pentru o reproiectare majoră a bulevardului și a împrejurimilor sale încă din 2018.

„Legendarul bulevard și-a pierdut strălucirea în ultimii 30 de ani. A fost abandonat în mod progresiv de parizieni și a fost lovit succesiv de câteva crize: protestul vestelor galbene, greve, de sănătate sau economice”, a transmis comitetul, ca reacție la anunțul Primăriei.

„Este deseori numit cel mai frumos bulevard din lume, dar pentru noi, cei care lucrăm în fiecare zi aici, nu e chiar așa”, a spus președintele comitetului, Jean-Noël Reinhardt, în 2019, potrivit The Guardian.

Potrivit consultărilor publice realizate de comitet, spațiul pentru mașini va fi înjumătățit, șoselele vor fi transformate în zone verzi pentru pietoni și vor fi create tuneluri de copaci pentru îmbunătățirea calității aerului. Acum, primarul Anne Hildago a aprobat proiecte în valoare de 250 de milioane de euro care vor transforma Champs-Élysées.

Deocamdată, bulevardul este celebru pentru cafenelele scumpe, magazinele de lux, reprezentanțe ale unor mașini de top, printre cele mai mari chirii din lume pentru spațiile comerciale și pentru parada militară care are loc o dată pe an.

Potrivit unor estimări dinaintea pandemiei de Covid-19, în fiecare zi treceau pe Champs-Élysées 100.000 de pietoni, dintre care 72% turiști și 22% angajați în zonă. Cele opt benzi erau tranzitate de 3.000 de vehicule pe oră, făcând astfel celebrul bulevard mai poluat decât șoseaua de centură din jurul capitalei Franței.

Arhitectul Philippe Chiambaretta, a cărui firmă PCA-Stream a gândit planul de transformare a bulevardului, a declarat că Champs-Élysées a devenit un loc care cuprinde problemele cu care se confruntă orice oraș din lume: „poluare, locul mașinilor, turism și consumerism” și care trebuie regândit pentru a fi „ecologic, dezirabil și incluziv”.

Planul include transformarea Place de la Concorde, până în 2024, și zona din jurul Turnului Eiffel într-un „parc extraordinar în inima Parisului”.

Citește și: 
Parisul încurajează transportul alternativ în detrimentrul transportului public și al mașinii personale

Paris și alte patru orașe din Franța au interzis utilizarea pesticidelor pe teritoriul lor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri