Oficial, din 2018, Parcul Natural Văcărești este administrat de către ANANP – Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (Ministerul Mediului). După doi ani de administrare, parcul nu are pază sau sistem de salubrizare, nu are corp de rangeri specializati, îi lipsesc documentele strategice: Regulament și Plan de Management. Orice proiect de reconstrucție ecologică sau de conservare este actualmente blocat. Nu există o structură specială de administrare. Parcul Văcărești, cel mai interesant și vizionar proiect de protecția mediului din București din ultimii 50 de ani, apreciat de sute de mii de oameni și salutat la nivel internațional este în pericol și pare abandonat de către autorități.
Înainte de preluarea parcului de către ANANP
În anul 2018, când a fost preluat, brusc și fără explicații de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, parcul avea o administratie funcțională, avea un corp de rangeri, existau responsabili cu educația și informarea, documentele de management erau finalizate și trimise către Minister pentru a putea fi aprobate. Existau proiecte de cercetare și informare, sute de grupuri și mii de vizitatori intrau pe an în parc asistând la activități de observare și cunoaștere a naturii.
Animat de sute de voluntari, de specialiști independenți, de elevi și studenți în practică, de companii private care sprijineau proiecte de informare și conștientizare, Parcul Natural Văcărești devenise centrul preocupărilor de educație și protecția mediului într-un oraș pentru care protecția mediului înseamnă plantarea de panseluțe și gazon și amplasarea de palmieri în ghivece. Totul fusese organizat printr-o dezvoltare organică de Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), ONG-ul pe care îl conduc, care a coordonat procedura de înființare a parcului, alături de zeci de parteneri, instituții publice de cercetare, ONG-uri sau grupuri comunitare. Acum parcul este abandonat de autorități.
Cum s-a ajuns aici?
În anul 2018 (la mijloc de mandat), fosta conducere a Ministerului Mediului, alături de coaliția aflată la putere (PSD – ALDE), și-a dat seama că nu mai vrea ONG-uri la administrarea ariilor protejate. Astfel că, printr-o decizie discriminatorie, rețeaua de situri Natura 2000 și parcurile naturale conduse de ONG-uri au trecut direct în administrarea ANANP, o agenție fără experiență, înființată în 2016. Puțin timp de la aprobarea noului cadru legislativ (iulie 2018), conducerea ANANP s-a felicitat pentru scoaterea ONG-urilor din ariile protejate „Este un vis împlinit!”, s-a auzit pe holurile instituției. Pare că dorința conducerii și a celor din Parlament care au votat schimbarea legii a fost tocmai desființarea custodiilor și administrațiilor incomode și pentru facilitarea eliberării avizelor cu probleme.
Consecințele acestei decizii abuzive se văd nu numai la Văcărești. Numeroase arii protejate au rămas fără supraveghere, fără măsuri de protecție și conservare sau planuri de management. Apropo, știți că în jurul Bucurețtiului mai sunt 4 arii protejate parte a rețelei europene Natura 2000? Ați auzit vreodata de ele?
În iulie, anul acesta, Comisia Europeană a trimis părții române o scrisoare prin care solicita măsuri ferme pentru protejarea rețelei de situri Natura 2000. Termen limită: trei luni. Este ultima procedură înainte de procesul de la Curtea Europeană de Justiție care va condamna România la plata unor amenzi zilnice. Amenzi pe care le vor suporta cetățenii.
Ce-i de făcut?
Este clar că ANANP nu are capacitatea instituțională și logistică pentru a administra patrimoniul natural al României și că preluarea, acum doi ani, a rețelei de arii protejate servește altor interese. Ministerul Mediului trebuie să demareze de urgență un audit la ANANP. Ce-a realizat în ultimii doi ani? C\te avize au fost eliberate, câți oameni lucrează în teren, ce specializare și ce experiență au, care sunt fondurile cheltuite și pe ce? În funcție de rezultatele auditului, activitatea instituției trebuie restrânsă sau instituția trebuie desființată.
Organizațiile neguvernamentale de specialitate, grupurile de inițiativă și alți factori interesați trebuie incluși în procesul de administrare al ariilor protejate (așa cum se petrece în orice țară civilizată în care patrimoniul natural este protejat și contează) prin contracte cu obiective asumate de ambele părți. Ignorarea celor interesați în acest proces este o pierdere imensă pentru natură și deopotrivă pentru oameni. Managementul naturii se face prin implicarea comunității locale și a factorilor interesați.
Ce-i de făcut pentru Parcul Natural Văcărești?
Pentru Parcul Natural Văcărești se impune aprobarea de urgență a Regulamentului. Documentul stă de doi ani la Ministerul Mediului. Actualul ministru a promis, cu subiect și predicat, că va fi aprobat. Poate, între două întâlniri electorale, își face timp pentru semnarea acestuia.
Planul de Management al Parcului trebuie finalizat și aprobat de urgență. Fără plan, orice acțiune în parc este blocată. Planul există, realizat de APNV în perioada în care era administrator. Părți din plan au fost deja trimise către ANANP (zonarea internă). Nu s-a transmis niciun răspuns. Pare că ANANP ori nu înțelege ce înseamnă o zonare, ori nu vrea să existe Plan de Management.
Instituirea pazei. Parcul are nevoie de pază 24 din 24. Natura trebuie protejată, vizitatorii trebuie să se știe în siguranță. Aceasta se poate realiza prin externalizarea către o firmă de pază, către Poliția locală (prin protocol ANANp – Primărie) sau prin înființarea unui corp de rangeri. APNV a inițiat o petitie pentru Regulament și instituirea pazei.
Dacă doriți să o semnați, acesta este linkul către petiție.
Parcul Natural Văcărești este un proiect de nivel internațional pentru ilustrarea sinergiilor dintre echilibrul natural, fragilitatea zonelor umede, dinamica peisajului și nevoile de educație și recreere ale comunității. Reprezentați ai RAMSAR (Convenția Internațională a Zonelor Umede), WLI (Wetland Link Internațional) și personalități precum Prințul Charles, ambasadori, naturaliști din România sau de peste hotare au apreciat în repetate rânduri valoarea proiectului. În ultimii doi ani, pe fondul lipsei de acțiune din partea instituțiilor responsabile, parcul se degradează constant, riscul de a-și pierde caracteristicile științifice și culturale pentru care a fost înființat fiind, pentru prima oară, la cote alarmant de mari.
DESPRE AUTOR: DAN BĂRBULESCU
Dan Bărbulescu este director și membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești, cu o experiență de 15 ani în proiecte de protecția mediului, bună guvernare și comunicare. A absolvit un program de master la Queen Mary, University of London, studiind politica Uniunii Europene pentru managementul apelor. Actualmente este parte al unui program de doctorat în cadrul Universității București, Facultatea de Biologie, Școala Doctorală de Ecologie, studiind serviciile produse de infrastructura verde – albastră urbană.