Apararea Rosiei Montane in atentia candidatilor la presedintie

Academia Romana si Comitetul National Roman ICOMOS cer candidatilor la presedintie, printr-o scrisoare deschisa, sa se pronunte in campania electorala pentru apararea, protejarea si punerea in valoarea patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana.

Scrisoarea a fost initiata de Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, si Sergiu Nistor, presedintele Comitetului National Roman ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), si este semnata de 45 de reprezentanti ai societatii civile.

Semnatarii scrisorii atrag atentia ca Rosia Montana, loc situat intr-un cadru natural de o diversitate biologica si etnografica de mare insemnatate, este prevazut a se transforma intr-o imensa cariera deschisa de extragere a aurului.

Acest lucru ar conduce la disparitia definitiva a unor valori istorice, stiintifice, arheologice, arhitecturale, etnografice, religioase si naturale ale zonei.

In scrisoarea deschisa se mai apreciaza ca "resuscitarea economica a Rosiei Montane nu poate fi credibila atat timp cat ea se bazeaza pe secatuirea, in doua decenii, a tuturor resurselor zonei: de la aurul subteran, la biodiversitate si mostenirea culturala".

Institutiile semnatare isi exprima totodata ingrijorarea pentru oamenii din acea regiune pentru care se pretinde ca se doreste un viitor prosper, dar care „vor fi inghititi de proletariatul urban, dezradacinat si confuz al oraselor invecinate".

Apelul este semnat de reprezentanti ai unor institutii precum Catedra de istorie veche a Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Muzeul Unirii din Alba-Iulia, Fundatia Soros Romania, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Terra Mileniul III, Greenpeace, Asociatia Romana a Iubitorilor Naturii, Asociatia "Salvati Bucurestiul" si altele.

Foto: ning.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri