Papa îndeamnă țările bogate să combată criza climatică

Papa Francisc îndemnă țările bogate să acționeze și să facă schimbări profunde pentru a combate criza climatică. În mesajul apostolic intitulat ,,Laudate Deum”, el apără activiștii de mediu și face un apel către guverne să transforme summit-ul COP28 din Dubai (Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 30 noiembrie – 12 decembrie) într-un moment decisiv pentru a vindeca această ,,boală tăcută care ne afectează pe toți„.

Suveranul Pontif a solicitat „o accelerare decisivă a tranziției energetice” de la combustibilii fosili la sursele regenerabile de energie și a avertizat că noile tehnologii precum captarea și stocarea carbonului pot fi comparate cu ,,rostogolirea unui bulgăre de zăpadă”. Fără acțiuni hotărâte, lumea se va afla ,,într-un punct fără întoarcere. (…) Răspunsurile noastre nu au fost adecvate, în timp ce lumea se prăbușește în jurul nostru și își atinge limitele„, spune Suveranul Pontif.

Principalele declarații ale Suveranului Pontif

  • Papa Francisc a cerut „o schimbare în stilul de viață iresponsabil al modelului occidental” și a punctat că s-a confruntat cu rezistență față de opiniile sale inclusiv în sânul Bisericii Catolice. Suveranul Pontif a apărat „acțiunile grupurilor descrise ca ‘radicalizate’, dar care în realitate umplu un spațiu lăsat gol de societatea în ansamblul ei, care ar trebui să exercite o ‘presiune’ sănătoasă, pentru că fiecare familie ar trebui să conștientizeze că viitorul copiilor lor este în joc„.
  • Suveranul Pontif și-a exprimat speranța că summit-ul Cop28 va „depăși mentalitatea de a menține aparițiile unei preocupări, fără avea curajul necesar să producă schimbări semnificative„. El a subliniat și rolul cheie al gazdelor summitului Cop28 și a remarcat, în acest context, că Emiratele Arabe Unite este o țară „cunoscută ca un mare exportator de combustibili fosili, deși a făcut investiții semnificative în sursele de energie regenerabilă„.
  • A spune că nu există speranță ar fi suicidar, pentru că ar însemna expunerea întregii umanități, în special a celor mai săraci, la cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice. Putem spera că Cop28 va permite o accelerare decisivă a tranziției energetice”, afirmă Suveranul Pontif.
  • El nu a cerut renunțarea totală la toate combustibilii fosili, dar a cerut o extindere a energiei regenerabile. Papa Francisc a lăudat tehnologiile care ar putea contribui la reducerea emisiilor, dar a avertizat împotriva dependenței excesive de soluții tehnice.

Aceste comentarii au fost făcute într-o „exortație papală” publicată de Vatican și reprezintă un apel în primul rând către catolici, dar este în fapt destinat întregii lumi. Numit „Laudate Deum,” care se poate traduce prin „Lăudați pe Dumnezeu,” acest document de zece pagini este prima sa intervenție semnificativă din ultimii opt ani în legătură cu criza climatică. 

În 2015, Suveranul Pontif transmitea un mesaj dur privind schimbările climatice, mediul înconjurător și inegalitățile sociale. El spunea la acea dată că ,,Pământul, casa noastră, începe să semene din ce în ce mai mult cu o imensă grămadă de mizerie”. Mesajul din 2015 a fost publicat puțin înainte de summit-ul Cop21 care a devenit un reper, prin semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Documentul, numit ,,cel mai mare succes diplomatic mondial”, reprezintă un plan de acțiune pentru împotriva încălzirii globale prin limitarea creșterii temperaturii medii la nivel mondial la 1,5°C .

Citește și:

Politicile privind schimbările climatice, tergiversate de calcule politice

2023, cel mai cald an în primele nouă luni, se apropie de atingerea pragului critic de 1,5 grade Celsius

,,Radicalism de mediu”. Când se transformă un activist într-un vandal?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri