Activista pentru mediu Greta Thunberg a avut o scurtă întrevedere cu Papa Francisc, la Roma. Acesta a încurajat-o și i-a spus să-și continue lupta pentru protejarea mediului.
Greta Thunberg l-a așteptat pe suveranul pontif în primul rând al audienței din Piața Sfântul Petru din Roma, după discursul susținut săptămânal de acesta. Adolescenta suedeză, care a dat tonul grevelor făcute de elevi pentru a pune presiune pe autorități să ia măsuri urgente pentru protejarea mediului, l-a întâmpinat pe Papa Francisc cu o pancartă pe care scria „Join the Climate Strike” (n.r. Alăturați-vă grevei pentru climă).
„Mulțumesc că luați apărarea mediului și că spuneți adevărul. Chiar contează foarte mult”, a spus Greta.
„Dumnezeu să te binecuvânteze! Continuă-ți lupta! Mergi înainte!”, i-a răspuns suveranul pontif acesteia.
După întâlnire, activista a declarat pentru ziarul suedez Dagens Nyheter: „A fost foarte prietenos. A zâmbit tot timpul”.
Cu o zi înainte, Thunberg le-a cerut liderilor Uniunii Europene, printr-un discurs susținut în fața Parlamentului European de la Strasbourg, Franța, să ia măsuri urgente față de schimbările climatice. Ea a condamnat politicienii că pierd timpul certându-se despre taxe sau Brexit, în timp ce se desfășoară o criză climatică.
În timpul întâlnirii, Greta a început să plângă atunci când a spus că oamenii de știință descriu ceea ce se întâmplă acum ca a șasea extincție în masă.
„Eroziunea pământului fertil, despăduririle, poluarea aerului, dispariția insectelor și a faunei sălbatice, acidificarea oceanelor”, a spus ea cu vocea tremurândă. „Toate aceste tendințe dezastruoase sunt accelerate de un stil de viață pe care noi, în partea noastră privilegiată a lumii, îl vedem ca pe ceva care nu se cuvine”.
Papa Francisc se numără printre cei care sunt de părere că încălzirea globală este, cel puțin parțial, produsă de om și a lăudat cercetătorii care lucrează pentru a menține temperatura Pământului sub control. În 2015, el a scris un document numit „Laudato Si” („Lăudat fie”) despre protejarea mediului înconjurător de încălzirea globală.
„Am abuzat iresponsabil de bunurile cu care Dumnezeu a înzestrat planeta. Am ajuns să ne vedem pe noi înşine ca stăpânii ei, îndreptăţiţi să o vandalizăm după bunul plac”, spune acesta în cele 200 de pagini ale enciclicei.
„Nu putem permite ca mările și oceanele noastre să fie transformate în câmpuri plutitoare de plastic. Trebuie să ne rugăm ca și cum totul ar depinde de voința lui Dumnezeu și să muncim ca și cum totul ar depinde de noi”, a spus Suveranul Pontif la începutul lunii septembrie 2018, la Ziua de rugăciune pentru creaţie.
În februarie, Papa Francisc le-a transmis studenților și profesorilor de la Institutul Superior de Teologie Morală că păcatele comise împotriva mediului sunt la fel de grave ca celelalte, iar credincioșii ar trebui îndrumați să le mărturisească la spovedanie.