Romania nu numai ca a atins, dar chiar a depasit tinta de opt la suta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera stabilita prin Protocolul de la Kyoto, aflandu-se la 37%, potrivit celor mai recente date inregistrate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), a afirmat, joi, Hortensia Dumitriu, directorul Directiei Protectia Atmosferei si Schimbari Climatice din ANPM, citata de Agerpres.
Aceasta reducere substantiala a emisiilor de gaze cu efect de sera este rezultatul nu atat al preocuparii agentilor economici, cat al declinului industriei autohtone, dupa 1989, a aratat insa reprezentanta ANPM, la conferinta ‘Raspundem provocarilor: schimbarile climatice", organizata de firma Ramboll Romania in colaborare cu Ambasada Regala a Danemarcei.
Prin depasirea nivelului stabilit prin Protocolul de la Kyoto, Romania si-a castigat un drept de emisie, aflat la dispozitia guvernului si care poate fi comercializat, iar banii obtinuti paot fi folositi in proiecte de mediu. In momentul de fata, specialistii din ministerele Mediului si Economiei lucreaza la o hotarare de guvern referitoare la schema de investitii verzi, care va reglementa folosirea acestor fonduri.
ANPM nu va fi regulatorul pietei de tranzactionare a certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de sera, a precizat in incheiere Hortensia Dumitriu. Este adevarat, a spus ea, institutia tine Registrul National care sta in spatele pietei de tranzactionare, dar preocuparea noastra este ca operatiunile sa fie securizate.
In rest, cum se vand si cum se cumpara certificatele, nu ne priveste, agentia nu are si nici nu va avea atributii in acest sens, a precizat directorul ANPM. Romania a beneficiat de experienta daneza in implementarea schemei de comercializare a certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de sera, iar Registrul National este rezultatul unui asemenea proiect comun.
Protocolul de la Kyoto (1997) este un acord international privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care la nivelul Uniunii europene stabileste o tinta de 8 la suta fata de anul 1990, respectiv 1989, in cazul Romaniei.