ANAR: Nivelul poluarii raurilor din tara a scazut

Nivelul de poluare a raurilor din tara si din sud-estul Europei a scazut semnificativ in ultimii 15 ani, arata un raport al ANAR, citat de Mediafax.

Insa procentul de ape neepurate ramane, in continuare, mare, iar marile aglomerari urbane inca furnizeaza o cantitate mare de poluanti in natura,

Din datele Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), aglomerarile umane raman cei mai importanti poluatori ai apelor, astfel ca peste 50% din cantitatile de poluanti evacuate in natura provin din orasele mari.

Pe de alta parte, in perioada 2005-2008, s-a inregistrat o reducere cu 10% a cantitatii de poluanti evacuate in natura, acest fenomen fiind determinat in special de scaderea consumului de apa potabila, precum si de realizarea sau modernizarea functionarii statiilor de epurare.

Procentul de ape neepurate ramane, totusi, mare, astfel ca obiectivul major ramane cresterea numarului de statii de epurare si modernizarea celor existente.

In ceea ce priveste apele uzate, in perioada mentionata, s-a inregistrat o scadere semnificativa a procentului de ape care trebuie epurate, respectiv de aproape 30%, fata de aproape 36% in 2008.

Romania a declarat intregul sau teritoriu ca zona sensibila, avand in vedere pozitionarea sa in bazinul hidrografic al Dunarii si bazinul Marii Negre, precum si necesitatea protectiei mediului. Astfel, localitatile cu mai mult de 10.000 locuitori trebuie sa asigure o infrastructura pentru epurarea apelor uzate urbane care sa permita epurarea avansata.

"Implementarea Directivei 91/271 CEE privind epurarea apelor uzate urbane este foarte costisitoare, fiind evaluata conform Planului de implementare al Directivei (2004) la 9,5 miliarde euro pentru investitii, din care 5,7 miliarde euro pentru statiile de epurare si 3,8 miliarde euro pentru sistemele de canalizare. Pe baza studiilor de fezabilitate ce se vor dezvolta este posibil ca aceste valori estimate sa creasca", se mai arata in comunicatul ANAR.

Foto: pensiunea-irina.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri