Pana la 50% din eco-cartierul Antiaeriana va fi alcatuit  din locuinte sociale

Pana la 50% dintre locuintele din eco-cartierul care va fi dezvoltat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) in zona Ghencea – Antiaeriana – Sos. Alexandriei, pe terenul unei foste unitati militare, vor fi locuinte sociale a anuntat joi secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Eugen Curteanu.

„Conceptul in sine nu este nou el a aparut pentru prima data in secolul trecut insa noi incercam sa abordam o zona a Bucurestiului intr-un mod unitar pe principii de dezvoltare durabila”, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Eugen Curteanu. In configurarea eco cartierului s-a pornit de la principiile consumului redus de energie, utilizarea inteligenta a resurselor de teren, a constructilor de locuinte, accesul la transportul public , integrare sociala si accesibilitate.

De asemenea, transportul ecologic a fost o alta componenta avuta in vedere in configurarea spatiului respectiv.

„Tehnologiile verzi si inovatiile isi vor avea cu siguranta aplicabilitate in cadrul eco cartierului, iar gestionarea deseurilor si reducerea consumurilor vor fi extrem de prezente in viata acestui mini oras verde”, a mai spus Curteanu. „Se estimeaza a fi construite 10.000 de locuinte, intr-un spatiu, pana de curand, afectat unor functiuni cu caracter militar (…) Atata timp cat vom avea resurse asigurate si parteneri de incredere nu ma indoiesc ca acest proiect isi va gasi finalitatea”, a  continuat reprezentatul MDRT. Proiectul are si o dimensiune sociala, 35% pana la 50% dintre locuinte vor fi locuinte sociale.

„Nu vrem sa dezvoltam un alt cartier dormitor si dorim sa fie un laborator de eco-inovare in privinta proiectarii si construirii, dar si a locuirii”, a declarat directorul generalin cadrul MDRT, Anca Ginavar.

Potrivit acesteia, terenul pe care va fi amplasat cartierul este unul strategic atat din perspectiva dimensiunilor (110 hectare), cat si cea a proprietatii. „Acesta se afla in proprietatea statului si este administrat de consiliul local. Este foarte important ca acest proiect se poate dezvolta fara montaje financiare si juridice care s-ar intinde pe o perioada de niste ani. Nu sunt necesare niciun fel de expropieri sau demolari”, a spus Ginavar.

Surse de finantare

Conform declaratiilor directorului Anca Ginavar, proiectul se afla intr-o etapa incipienta in care se elaboreaza parteneriatul dintre autoritatile publice centrale si locale si alti factori interesati. „Proiectul trebuie sa presupuna atat investitii publice cat si atragerea de capital privat, utilizarea fondurilor europene si nationale”, a subliniat Ginavar.

De asemenea, se are in vedere organizarea unui concurs de proiecte de urbanism si arhitectura care va ajuta la selectarea celei mai bune variante de design.

Foto: daily.sightline.org

Cosmin Zaharia 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri