Ambasada SUA isi construieste sediu verde

Viitorul sediu al ambasadei SUA, proiectat sa fie construit in nordul Capitalei, va fi eficient energetic si va avea emisii reduse, la finalul lucrarilor urmand sa obtina certificat de cladire verde. Reprezentantii Ambasadei si Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) au prezentat proiectul noului sediu in aceasta dimineata, la evenimentul „Green Cafe: Sediu nou pentru Ambasada SUA la Bucuresti”.

Potrivit acestora, cladirea se va intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, intr-o zona ce cuprinde atat spatii rezidentiale, cat si spatii comerciale, in apropierea padurii Tunari. La constructia sa lucreaza peste 300 de angajati, majoritatea romani. Conform estimarilor, investitia va aduce in economia romaneasca 60-80 milioane de dolari. Printre subcontractori se numara Bog’Art, Sommering-Mech, LaFarge si Titan Mar.

Materiale romanesti cu fonduri americane

„Desi pentru multi aceasta poate fi o simpla cladire, pentru noi este mult mai mult de-atat. Ea este o ilustrare a angajamentului nostru pe termen lung fata de puternicul parteneriat SUA-Romania. Atat pentru mine, cat si pentru guvernul SUA este important ca noul sediu sa reflecte respectul nostru fata de cultura si patrimoniul tarii gazda. Noul sediu demonstreaza clar angajamentul SUA de a proteja mediul inconjurator”, a declarat Jeri Guthrie-Corn, Adjunctul Sefului Misiunii Diplomatice a SUA.

Ea a precizat ca o mare parte din piatra ce va fi folosită pentru exteriorul clădirilor va proveni din carierele românești. De asemenea, pentru decorarea interiorului ambasadei, specialistii americani vor folosi lucrari semnate de artisti romani.

Eficienta energetica si emisii reduse

Pentru noul sediu al ambasadei se vor folosi vopsele si materiale de constructie ecologice, menite sa reduca emisiile chimice si de caldura in atmosfera. Amplasarea cladirii si orientarea ferestrelor vor folosi la maxim lumina naturala. In interior vor exista tehnologii avansate care vor permite modificarea automata a iluminatului electric in functie de intensitatea luminii naturale. De asemenea, consumul de apa in interiorul si exteriorul cladirii va fi eficientizat.

Pentru a utiliza cat mai putin spatiu, parcarea va fi construita pe doua nivele, iar amplasarea sediului se va face langa statii de autobuz pentru a incuraja folosirea mijloacelor de transport in comun.

Conform politicii adoptate de catre SUA, toate constructiile publice noi trebuie sa respecte standardul de certificare LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) elaborat si promovat de catre US Green Building Council.

Impactul cladirilor asupra mediului in SUA

39% din consumul energetic primar

68% din consumul de electricitate

38% din cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera

160 de milioane de tone de deseuri de materiale din constructii

12% din consumul de apa potabila

Text: Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri