Cele mai devastatoare inundatii din istoria Pakistanului au afectat viata a peste trei milioane de oameni in ultima saptamana, a declarat ieri un purtator de cuvant al UNICEF. Catastrofa, declansata in urma cu circa o saptamana, a ucis deja 1.400 de oameni si a dat nastere unei adevarate revolte populare impotriva incapacitatii guvernului de la Islamabad de a gestiona situatia.
Bilantul mortilor dar si al sinistratilor este de asteptat sa creasca, avand in vedere ca meteorologii au anuntat prelungirea perioadei de precipitatii abundente. Oficialii UNICEF se tem de declansarea unor epidemii favorizate de apa, precum holera. Ei au cerut implicarea mai eficienta a conducerii tarii, care se confrunta deja cu insurgenta talibana si cu intreruperi cronice ale curentului in zone extinse.
Ajutoare externe insuficiente
Autoritatile pakistaneze depun eforturi sa ajute victimele inundatiilor, dintre care multe si-au pierdut toata agoniseala de-o viata. Oamenii acuza insa ca nu au primit avertismente de la autoritati cu privire la revarsarea apelor. In unele orase, precum Charssada, localnicii au atacat camioanele care distribuie ajutoare, fiind respinsi de politisti cu lovituri de bastoane.
Ambasada SUA la Islamabad a anuntat ca va acorda de urgenta un ajutor umanitar in valoare de 10 milioane de dolari. Uniunea Europeana va dona la randu-i 30 de miloane de euro, in timp ce China a anuntat un ajutor de 1,48 milioane de dolari.
Amir Khan Hoti, guvernatorul provinciei Khyber-Pakhtunkhwa, epicentrul crizie, a declarat ieri ca Pakistanul apreciaza spriinul, insa „acesta ar trebui sa fie mai mare, deoarece distrugerile sunt enorme”.
Drumuri blocate si poduri luate de ape
Potrivit UNICEF, 1.300.000 de oameni sufera grav de pe urma inundatiilor, pierzandu-si casele si animalele. „Cea mai mare problema este declansarea epidemiilor, in special in districtul Nowshera, unde sute de animale moarte zac pe pamant, iar autoritatile nu au capacitatea necesara sa le inlature”, a declarat Adnan Khan, purtator de cuvant al Autoritatii de Management al Crizelor din Khyber-Pakhtunkhwa.
Majoritatea drumurilor au fost blocate, iar 91 de poduri au fost luate de apa sau grav afectate, astfel ca accesul in zonele sinistrate este foarte dificil.
Organizatiile umanitare islamiste, multe suspectate de legaturi cu talibanii, au intrat in zona ca sa ofere ajutor , acuzand guvernul ca nu e in stare sa tina sub control situatia.
Foto: Reuters