Ajutor de 30.000 de lei pentru inchiderea gropilor de gunoi

Operatorii economici din Romania pot accesa, incepand din 2010, maximum 30.000 de lei pentru derularea cate unui proiect privind gestionarea deseurilor si inchiderea depozitelor neconforme, arata Ghidul de finantare a Programului, publicat pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu (AFM), informeaza Agerpres.

Potrivit sursei citate, in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care vor sa demareze proiecte eligibile de reciclare a deseurilor din plastic, lemnoase sau de colectare, transport si amenajare a deseurilor in locuri publice, finantarea poate fi in cuantum de suta la suta din valoarea totala a proiectului.

Pentru Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii finantarea se acorda tot in procent maxim din valoarea totala eligibila a proiectului.

Finantarea Programului se realizeaza din veniturile Fondului pentru mediu, aceasta putand fi derulata anual, in limita fondurilor prevazute cu aceasta destinatie prin "Bugetul anual de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu s i al Fondului pentru mediu", aprobat prin Hotarare de Guvern.

Potrivit sursei citate, printre scopurile programului se gasesc: reducerea la minimum a efectelor negative ale gestionarii deseurilor asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, reducerea consumului de resurse si favorizarea aplicarii practice a ierarhizarii deseurilor.

Pentru operatorii economici, finantarea se acorda in cuantum de maxim 50 la suta din valoarea totala eligibila a proiectului, pentru intreg teritoriul Romaniei, cu exceptia cazului in care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementeaza proiectul in Regiunea Bucuresti-Ilfov, unde finantarea se acorda in cuantum de maxim 40 la suta din valoarea totala eligibila a proiectului si fara a se depasi suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar, in cadrul sesiunii de finantare.

Suma maxima care poate fi acordata se stabileste pentru fiecare tip de proiect in parte. Investitia realizata in cadrul Programului se mentine in regiunea beneficiara pentru o perioada de cel putin cinci ani dupa finalizarea sa daca beneficiarul este intreprindere mare, si cel putin trei ani dupa finalizare daca beneficiarul este IMM.

Pe sectorul managementului deseurilor, Garda Nationala de Mediu (GNM) a aplicat, in luna octombrie, 329 amenzi contraventionale, in valoare de 2,802 milioane lei, pentru nerespectarea procedurii de inchidere a unor depozite de deseuri urbane, rurale si petroliere.

La nivelul a 2.546 de comune verificate, inclusiv comune care si-au schimbat structura administrativa in oras, din totalul de 6.440 spatii de depozitare rurale, 531 depozite se afla inca in operare, iar 5.909 au sistat activitatea de depozitare, dintre acestea fiind complet inchise 5.463 de depozite.

Avand in vedere Directiva Uniunii Europene 1999/31/CE privind depozitarea deseurilor si tinand cont de termenul de raportare catre Comisia Europeana, DG Mediu, Garda Nationala de Mediu, impreuna cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, au elaborat Procedura de control privind depozitele de deseuri care au avut termen de sistare/inchidere 16 iulie 2009.

Un punct important de pe agenda Guvernului Emil Boc se refera la revizuirea, in urmatorii cinci ani, Strategiei Nationale de Gestiune a Deseurilor, elaborarea, aprobarea si monitorizare a implementarii Planului National de Gestiune a Deseurilor pentru perioada 2009-2013.

Prin aceasta se are in vedere valorificarea deseurilor urbane pentru producerea de energie ‘verde’ si a deseurilor industriale inerte in constructii si infrastructura de transport. In ceea ce priveste respectarea angajamentelor asumate cu Uniunea Europeana, programul de guvernare prevede reducerea progresiva a emisiilor de gaze cu efect de sera, incurajarea reducerii consumurilor energetice prin utilizarea unor tehnologii eficiente energetic, izolarea termica a locuintelor si, nu in ultimul rand, identificarea si implementarea masurilor fezabile de stocare geologica a dioxidului de carbon.

spot_img

Ultimele știri