Adriana Ticau: Este nevoie de investitii intr-un transport verde

Este nevoie de investitii pentru un transport mai putin poluant, mai inteligent, mai rapid si mai sigur, a declarat Adriana Ticau, vicepresedinta Comisiei de Transport si Turism (TRAN) a Parlamentului European in cadrul conferintei "Coridoare verzi" organizata de Comisia Europeana.

"Intr-o perioada de criza economica companiile de transport din Europa se confrunta cu dificultati. Transportul e o componenta esentiala a economiei europene, reprezentand aproximativ 7% din PIB si asigurand mai mult de 5% din totalul locurilor de munca din UE. E nevoie de investitii in acest sector, iar Uniunea are un rol important prin bugetul pe care il aloca pentru investitii, astfel incat sa avem un transport mai putin poluant, mai inteligent, mai rapid si mai sigur", a declarat Adriana Ticau.

Sectorul transporturilor este responsabil, in prezent, pentru aproape 30% din emisiile de CO2 din UE. Din aceste emisii 74,8% sunt generate de transportul rutier, 8,7% de aviatie, 1,5% de transportul feroviar, 13,7% de cel naval si 1,2% de alte tipuri de transport.

"De aceea, Parlamentul European considera ca este foarte important sa identificam solutii pentru un transport mai verde in toate aceste sectoare. Astfel, pentru transportul rutier, care este si cel mai poluant, vom continua sa lucram pe directivele privind eurovigneta, ITS (sisteme inteligente de transport) si eTall (taxare electronica pentru utilizarea infrastructurii rutiere)”, a explicat vicepresedinta TRAN.

„Pentru sectorul feroviar avem in vedere introducerea ERTMS si dezvoltarea de coridoare feroviare de transport de marfa, iar pentru cel aviatic initiativele Clean Sky si SESAR. Pentru transportul naval vom continua sa promovam realizarea de coridoare de transport maritim si fluvial si vom avea in vedere reducerea formalitatilor administrative pentru navele care acosteaza in porturile Uniunii prin introducerea unui formular electronic", a mai spus europarlamentara.

Dezvoltarea transportului de marfa a pus presiune pe infrastructurile de transport existente in Uniunea Europeana, de aici rezultand congestionarea traficului in multe zone ale Uniunii. Iar estimarile arata ca ne putem astepta la cresterea cu mai mult de 50% a transportului de marfa pana in 2020.

"Coridoarele verzi" sunt coridoare de transport de marfa pe distante lungi si pentru care tehnologiile avansate si co-modalitatea sunt folosite pentru a creste eficienta energetica si pentru a reduce impactul asupra mediului. Coridoarele verzi sunt asadar o solutie de viitor.

Lansat in cadrul "Planului de actiune privind logistica transportului de marfa", coridoarele verzi sprijina punerea in practica a agendei UE de reducere a transportului bazat pe emisii ridicate de transport. De asemenea "coridoarele verzi" fac parte din "Planul de Actiune privind Sistemele Inteligente de Transport", precum si din "Cartea verde privind transportul transeuropean TEN-T".

Foto: flickr.com

spot_img

Ultimele știri