Adevarul: Vipere la drumul mare, ser la Budapesta

Seceta aduce mai aproape de casele oamenilor serpii veninosi, iar serviciile de ambulanta sunt incapabile sa asigure primul ajutor.In Clisura Dunarii au fost semnalate mai multe cazuri in care turistii au fost muscati de vipere.

Vipera cu corn este o specie de sarpe veninos care traieste mai ales in Europa de Est, in zonele calcaroase, insorite, fara prea multa vegetatie, si este periculoasa din cauza veninului foarte toxic
Cazurile in care viperele ajung in apropierea turistilor se inmultesc pe zi ce trece in Banat, mai ales in Clisura Dunarii. Anul trecut, numai pe drumul dintre localitatile Moldova Noua si Orsova, zece oameni au cerut ajutor, spunand ca au fost atacati de vipere. Si in acest an, viperele au „iesit” pe drum, chiar in prezenta reporterilor de la „Adevarul”, in timp ce acestia se aflau in Clisura Dunarii.

Pe timp de seceta, viperele vin la apa

„In perioada de seceta creste foarte mult numarul insectelor din preajma apei, iar rozatoarele, care se hranesc cu aceste insecte, coboara spre apa. Odata cu ele, coboara tot lantul trofic, inclusiv viperele”, spune Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Portile de Fier. Autoritatile trebuie sa fie pregatite cu ser antiviperin.

Directia Silvica Resita insa nu are nicio fiola de antiviperin, iar Parcul Natural Portile de Fier mai are doar doua fiole. Cu toate acestea, potrivit directorului Directiei de Sanatate Publica, Sorina Fleischer, „suntem singurii din tara care avem cinci fiole ce nu au depasit termenul de valabilitate”.

Criza de ser antiviperin

„Au fost cazuri in care am avut turisti muscati de vipera, iar cea mai apropiata sursa de ser antiviperin era Budapesta”, povesteste insa Andrei Szabo, presedintele Asociatiei Euroland Banat. Numarul reptilelor din Banat a crescut foarte de mult in ultima vreme. Anul acesta, spun specialistii, este propice dezvoltarii reptilelor, numarul vertebratelor cu sange rece crescand foarte mult, din cauza schimbarilor climatice.

„Turistii trebuie sa fie foarte atenti si nu vrem sa cream panica. Viperele cu corn nu sunt agresive, daca nu sunt provocate. Am comandat trei truse antisarpe din Cluj, dar ser antiviperin nu avem”, explica Gheorghe Cipu, ranger in Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita.

In momentul demararii proiectului „Pinul Negru de Banat”, Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin a achizitionat zece fiole de antiviperin pentru Parcul ­National Domogled-Valea Cernei. Acestea nu mai pot fi folosite, pentru ca termenul de valabilitate a expirat.

Inchisoare pentru uciderea viperei cu corn

Viperele cu corn sunt o specie ocrotita de lege in Uniunea Europeana. Uciderea intentionata a acestei specii se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda penala. „Turistii insa nu trebuie sa intre in panica. In zonele noastre, viperele cu corn stau pe stanci, la soare si fug de oameni. Din nefericire insa, au fost si cazuri in care oamenii au fost atacati. In 2007, a fost muscata o fetita”, spune Mihaela Sandu, ranger in Parcul National Domogled-Valea Cernei.

Vipera cu corn este o specie protejata atat de legislatia europeana, cat si de cea din Romania. „Conform articolului 52 din Ordonanta de Urgenta 57/2007, uciderea acestei specii se pedepseste cu inchisoare de la trei luni pana la an sau cu amenda penala de la 30.000 de lei pana la 60.000 de lei”, precizeaza Bogdan Badescu, ranger in Parcul ­National Semenic-Cheile Carasului.

Badescu atrage atentia ca in zona sunt persoane care captureaza si vand pentru venin vipere cu corn, riscand chiar rigorile legii. De altfel, nu de putine ori copiii din satele de pe Valea Almajului sau Carasului prind vipere ca sa se joace cu ele.

Turistii sa se trateze singuri

„In caz de muscatura, persoana trebuie transportata la cel mai apropiat punct sanitar. Puii sunt la fel de veninosi ca si exemplarele adulte. Nu sunt insa agresive si nu musca decat atunci cand sunt provocate”, spune Olga Ghibus, specialist in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin.

Caldura si seceta din ultima vreme atrag insa viperele cu corn tot mai aproape de casele oamenilor. Turistii care ajung in aceasta zona sunt sfatuiti sa fie atenti pe unde calca. Cei mai expusi sunt cei care aleg pentru vacanta Clisura Dunarii, unde viperele coboara pana pe drumul national ce leaga Orsova de Moldova Noua.

In urma cu cateva saptamani la Moldova Noua o persoana a fost muscata de o vipera. A fost transportata la spitalul din Baile Herculane, unde se aflau din fericire patru fiole de ser antiviperin. Turistii ar trebui insa sa fie precauti si sa aiba la ei fiole cu ser antiviperin. „Le recomandam turistilor sa aiba la ei si o trusa antisarpe, care se gaseste la farmacii. Contine un cutit sterilizat si o pompa cu care se absoarbe veninul”, explica Valentin Balaban, seful Serviciului Salvamont Caras-Severin.

Cazul de la Herculane ascuns de medici

Un turist a fost muscat in urma cu doar cateva zile de o vipera cu corn chiar pe stancile Domogledului. Pentru ca era intr-o zona fara semnal, omul a trebuit sa coboare pe propriile-i picioare pana la poalele muntelui, unde a solicitat prin Serviciul Unic pentru Apel de Urgenta 112 sprijinul medicilor. Serviciul de Ambulanta Baile Herculane a preluat cazul si l-a transportat pe turist la Spitalul Judetean Drobeta-Turnu-Severin.

Medicul de pe salvare a luat din stocul de urgenta al spitalului din Baile Herculane o fiola de ser antiviperin. Cu toate acestea, Sorina Fleischer, directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica Caras-Severin, le-a declarat reporterilor de la „Adevarul” ca „nu a fost inregistrat la Spitalul de Urgenta din Baile Herculane niciun caz de muscatura de animale (mai ales, de vipera!) in ultimele sase luni”.

Pescarii sunt cei mai vulnerabili in fata viperelor

Sorina Fleischer este contrazisa insa chiar de seful Serviciului de Ambulanta din orasul Baile Herculane, doctorul Laurentiu Martuica. Pus in fata faptelor, doctorul Martuica a recunoscut ca „un turist a fost muscat, dar nu pe tura mea, ci pe cea a domnului doctor Ionescu. Va rog sa vorbiti cu purtatorul de cuvant, pentru ca noi nu avem voie sa dam declaratii presei”, declara Laurentiu Martuica.

Pentru a nu-i speria pe turisti, autoritatile incearca sa ascunda pericolul, multumindu-se doar sa le atraga atentia turistilor sa vina pregatiti si sa se fereasca de reptile. Dar cazurile reale, de turisti muscati de viperele cu corn, nu sunt date publicitatii.

„Veneam de la Dubova si ne indreptam spre Moldova Noua cand, aproape de localitatea Berzeasca, o vipera a sarit in fata masinii. Din cauza vitezei, nu am reusit sa o evitam. Stiu ca sunt ocrotite de lege, dar nu imi doresc sa ma muste. Sincer, imi este teama de vipere”, spune Cristina Luchian, o turista de 19 ani, din Anina.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri