Faimoasele mamifere risca sa nu se mai poata adapta de data aceasta la cresterea temperaturii globale. In ultima etapa a Erei Glaciare, cand clima a inceput sa se incalzeasca, ursii polari s-au adaptat. Acum, nu mai sunt norocosi.
Ursii polari s-au transformat intr-un simbol al campaniilor menite sa atraga atentia asupra amenintarii incalzirii globale. Ecologistii merg pe ideea ca mediul preferat al simpaticelor animale – calota glaciara din Arctica – incepe sa se topeasca. Acum, a venit randul oamenilor de stiinta sa atraga atentia asupra problemelor cu care risca sa se confrunte aceste mamifere.
Specialistii americani de la Universitatea din Buffalo au ajuns la concluzia ca ursii polari au aparut abia acum 150.000 de ani, evoluand din cei bruni. La ultima iesire din Era Glaciara, cand temperatura globala a crescut considerabil, ursii albi au reusit sa se adapteze la noile conditii climatice. Numai ca, de data aceasta, arata studiul americanilor, au slabe sanse sa repete figura, noteaza „The Daily Mail". Asta daca temperaturile continua sa creasca.
„Rezultatele noastre confirma ca ursul polar este o specie foarte tanara si a evoluat foarte repede", a explicat Charlotte Lindqvist, de la Universitatea din Buffalo. „Numai ca ursul polar s-ar putea sa nu mai evolueze acum in acelasi ritm deoarece este «specializat». Cu alte cuvinte, traieste doar pe gheturile arctice si se hraneste numai cu cateva specii de foci", a adaugat Lindqvist.
Pentru a stabili conditiile in care au aparut ursii polari si momentul separarii acestora de cei bruni, specialistii au analizat ADN-ul extras dintr-o fosila rara descoperita in anul 2004 in Norvegia. Cercetatorii au explicat ca le-a fost greu sa gaseasca astfel de ramasite intrucat majoritatea se afla pe fundul oceanului.