Peste 60 de astfel de „vartejuri“ au fost semnalate pe teritoriul tarii noastre, cel mai violent fiind cel care a luat pe sus satul Facaeni, din judetul Ialomita, inregistrat in anul 2002.In Europa, sunt semnalate cel putin 1.000 de tornade pe an, iar Olanda este tara cel mai des afectata de aceste fenomene.
Litoralul romanesc si Platforma Gloria din mijlocul Marii Negre au fost „maturate” la sfarsitul saptamanii trecute de tornade. Sambata si duminica, in mijlocul zilei, vartejuri violente s-au itit din senin pe plaja, iar oamenii, in special cei de pe platforma, s-au temut pentru pagubele ce ar fi putut fi produse, cat si pentru viata lor.
Cu peste o saptamana in urma si cartierul Militari din Bucuresti, cat si orasul Aiud au fost luate prin surprindere de tornade.
Prima tornada, in 1886, in Capitala
Specialistii spun ca acest fenomen nu este nou in Romania si ca, pana acum, pe teritoriul tarii noastre au fost raportate 60 de astfel de fenomene meteorologice extreme.
„Prima tornada din Romania a fost semnalata in Capitala in anul 1886. Tornadele pot aparea oriunde, mai ales pe continentul european, unde se semnaleaza cel putin 1.000 de cazuri anual. Olanda este tara cel mai des vizitata de tornade, iar in Franta a fost inregistrata cea mai puternica tornada”, spune Aurora Bell, seful Laboratorului Tehnic de Prognoza a Fenomenelor Meteo Severe de la Administratia Nationala de Meteorologie.
Tornada este o coloana de aer care se intinde intre un nor de furtuna si sol si devine vizibila atunci cand, la presiuni atmosferice foarte scazute, se formeaza un nor in forma de palnie care ridica praf, noroi sau chiar bucati de pamant.
Anticipata cu doar zece minute inainte
Tornada poate fi verticala, ingusta sau foarte lata si poate semana uneori cu o trompa de elefant care se balanseaza.
„Tornadele devin periculoase in momentul in care ating pamantul si au o viteza de rotatie foarte puternica. Acest fenomen nu poate fi anticipat decat cu aproximativ zece minute inainte de a se produce. De regula, meteorologii nu fac publice aceste informatii pentru a nu starni panica in randul populatiei, iar, de multe ori, durata de viata a unei tornade nu depaseste o ora”, sustine Aurora Bell.
Cum se formeaza o tornada
Multe tornade se formeaza dintr-un tip de furtuna cu descarcari electrice, cunoscut sub denumirea de supercelula. Prima etapa de formare o reprezinta interactiunea dintre un curent ascendent si vanturile orizontale. Aerul cald intalneste vanturile care trebuie sa se modifice odata cu inaltimea, astfel incat sa aiba loc contactul dintre cele doua mase de aer.
Urmatoarea etapa este formarea unui curent puternic descendent in partea din spate a furtunii. Astfel, viteza curentului descendent creste si aerul loveste pamantul, ajungand si la 160 de kilometri pe ora. In palnia tornadei se formeaza un curent puternic ascendent, iar in timpul deplasarii aceasta se balanseaza si se rasuceste. Alternativ, capatul tornadei matura pamantul, distrugand tot ceea ce intalneste in cale.
Pagubele pe care le lasa in urma sa sunt cauzate atat de viteza mare a vantului, cat si de scaderea presiunii atmosferice. Radarele doppler, care detecteaza ploaia din interiorul norilor, permit meteorologilor sa „vada” tornadele.