Adevarul: Statul nu da bani pentru curatarea Deltei

Ministerul Mediului datoreaza peste 1,7 milioane de lei firmelor care ar trebui sa transporte deseurile din diferite localitati ale rezervatiei. De gunoaiele din Delta nu se ocupa nimeni din lipsa de bani. Guvernatorul rezervatiei, Grigore Baboianu, spune ca abia la anul ar putea fi luate primele masuri in acest sens.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea (CJT ), Ioan Boieru, a declarat ca suma de 1,7 milioane de lei reprezinta debitul Ministerului Mediului inregistrat pana acum doua saptamani. Este vorba despre un proiect de gestionare a transportului gunoaielor din Delta, care ar fi trebuit finantat cu bani de la Fondul de Mediu.

„Am fost acum doua saptamani la Sfantu Gheorghe pentru a verifica modul in care se deruleaza activitatea de colectare, de selectare si de compactare a deseurilor. Se lucreaza bine, dar suntem deficitari la plata lucrarilor realizate, care se efectueaza de Ministerul Mediului prin Fondul de Mediu“, a afirmat vicepresedintele CJ, Ioan Boieru.

El a mai spus ca partea de transport a deseurilor din localitatile din Delta la Tulcea trebuie analizata foarte atent „pentru ca, daca vom pune o taxa mai mare decat cea de la Miami sau Singapore, toata lumea va spune ca va da drumul gunoiului pe Dunare”.

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, crede ca cea mai buna solutie pentru problema transportului deseurilor o reprezinta proiectul Administratiei Rezervatiei, care are in vedere serviciile unui singur operator de salubritate pentru toata suprafata Deltei.

„Avem caiet de sarcini, dar n-avem bani“

Potrivit guvernatorului, nu exista bani nici pentru organizarea unei licitatii in urma careia sa fie ales si platit acest operator de salubritate. „Avem caiet de sarcini pentru activitatea de salubrizare a Deltei care include si serviciul de transport, dar este o operatiune costisitoare si poate este necesara o forma de a sustine populatia locala si de a prelua aceste cheltuieli pe buget”, a mentionat guvernatorul rezervatiei, Grigore Baboianu.

Potrivit surselor citate, in urma unui parteneriat intre Administratia Rezervatiei, CJT si Guvern, asa cum se acorda subventie pentru transportul localnicilor in Delta, pentru energia electrica si pentru apa potabila, la fel s-ar putea acorda o subventie si pentru strangerea deseurilor, avand in vedere faptul ca pentru transportul deseurilor la Tulcea din localitatea Murighiol, de exemplu, un locuitor al comunei trebuie sa plateasca in plus 50 de lei pe luna.

Raportul de activitate al Administratiei Rezervatiei arata ca, in ultimele sase luni, in urma controalelor efectuate in Delta privind modul de conformare a primariilor la decizia de inchidere a depozitelor de deseuri din mediul rural pana la 16 iulie, s-a constatat ca majoritatea unitatilor administrativ-teritoriale s-au conformat, iar unele chiar si-au organizat platforme temporare pentru depozitarea deseurilor reciclabile, cum ar fi Primaria comunei Chilia, cu exceptia celor de Sfantu Gheorghe, C.A. Rosetti si Maliuc.

„Am pledat intotdeauna ca rezervatia sa fie considerata o zona speciala in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, avand in vedere conditiile speciale de protectie – suprafata mare, conditii de transport deosebite, primarii fara posibilitati financiare, comunitati cu posibilitati financiare modeste, toate acestea necesitand o masura de subventionare a acestei activitati”, a precizat guvernatorul rezervatiei, Grigore Baboianu.

La inceputul acestui an, CJT a finalizat studiul pentru gestionarea deseurilor din Delta Dunarii, a carui valoare se ridica la 5 milioane de euro. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustinea atunci ca va sprijini eforturile autoritatilor judetene de a pune in practica acest proiect.

Avem caiet de sarcini pentru activitatea de salubrizare a Deltei care include si serviciul de transport, dar este o operatiune costisitoare si poate este necesara o forma de a sustine populatia locala si de a prelua aceste cheltuieli pe buget.
 

spot_img

Ultimele știri