Adevarul: Romania o ia la vale

Terasamentul caii ferate in zona Balota, judetul Mehedinti, s-a surpat sambata noapte, iar trei trenuri au fost oprite din drum.

Odata cu topirea zapezii, raurile se umfla si inunda gospodarii. Drumurile se surpa si iau cu ele case si copaci. Hidrologii au o veste proasta: codul portocaliu a fost extins pana azi la ora 16.00, pe raurile din sud-vestul tarii, unde se pot produce in continuare inundatii.

UPDATE: Circulatia pe Drumul National 10 Buzau – Brasov, la iesirea din orasul Patarlagele spre Nehoiu, a fost blocata, duminica seara, in jurul orei 22.30, dupa ce noaptea trecuta traficul fusese inchis din cauza unei alunecari de teren de mari proportii si reluat pe un sens duminica dimineata, anunta Mediafax.

O alunecare de teren mai veche s-a reactivat zilele acestea, ca urmare a dezghetului si ploilor, lucru care a cauzat inchiderea circulatiei pe soseaua care leaga Buzaul de Brasov. Din acelasi motiv circulatia feroviara ar putea fi afectata.

Peste 20 de trenuri sunt anulate pe magistrala care leaga Craiova de Drobeta-Turnu Severin, dupa ce terasamentul caii ferate s-a surpat sambata noapte intre halta Valea Alba si statia Balota, din judetul Mehedinti. Reprezentantii CFR spun ca reparatiile vor dura cel putin 30 de zile.

Trenul Intercity IC 594 Timisoara – Bucuresti a oprit foarte aproape de alunecarea de teren. „Am vazut la timp alunecarea de teren si am reusit sa opresc trenul. Am anuntat impiegatul de miscare si acesta la randul lui a sesizat autoritatile", a spus mecanicul trenului, Dumitru Ionescu.

De sambata seara si pana duminica la pranz, malul se prabusise peste 2,5 metri, pana la reabilitarea terasamentului, circulatia trenurilor dinspre Bucuresti spre Timisoara si invers desfasurandu-se pe relatia Filiasi – Simeria – Deva – Arad – Timisoara. Reprezentantii CFR au anuntat ca mai multe trenuri de calatori care circula pe aceasta ruta vor avea intarzieri de peste 120 de minute.

Se rastoarna pamantul peste ei

Alunecarile de teren fac prapad si in nordul judetului Buzau, din cauza precipitatiilor abundente cazute in ultimele zile si a topirii zapezii de pe versanti. Astfel, Drumul National 10, care leaga Buzaul de Brasov, a fost inchis in noaptea de sambata spre duminica, in urma unei alunecari masive de teren.

Peste o mie de metri cubi de mal s-au scurs dintr-un versant, pe sosea, acoperind ambele sensuri de mers. Dezghetul si ploile din ultimele zile au reactivat o alunecare mai veche de teren si la iesirea din orasul Patarlagele.

Versantul de pe stanga Drumului National 10 a luat-o la vale, iar malul a acoperit in mai putin de o ora carosabilul, punand in pericol si calea ferata, situata la mai putin de trei metri de drum.

Rupti de lume

Trei drumuri comunale din comuna buzoiana Colti au fost afectate ieri tot de alunecari de teren, 75 de familii ramanand izolate. Drumul Comunal 71, reabilitat in vara anului trecut cu un milion de euro prin Programul SAPARD, s-a surpat, aseara, pe o portiune de o suta de metri, in zona Coltii de Jos.

„Facem tot ce putem sa stam in calea muntelui. Am luat legatura cu firma care a facut drumul, fiindca e in garantie, si ne-a dat asigurari ca il vor reface", ne-a declarat Petrisor Radulescu, primarul din Colti.

Aproximativ 2.500 de persoane din doua localitati dambovitene, Pucheni si Malu cu Flori, au ramas izolate, in urma unei alunecari de teren care a avut loc ieri-dimineata, pe Drumul Judetean 724. Pamantul a luat-o pur si simplu la vale cu tot cu drum si cu stalpii de electricitate.

Locuinte evacuate

Localnicii sunt nevoiti sa mearga pe jos pana in comunele invecinate pentru a se aproviziona. „Aici lucrurile sunt ca dupa cutremur. Este obligatoriu ca localnicii sa se mute in urmatoarele zile pentru a nu risca pierderi de vieti omenesti", a declarat prefectul Iancu Carcota. Craterele formate pe drum ating, pe alocuri, si un metru si jumatate.

Cod portocaliu pentru sud-vestul tarii

Hidrologii au extins, ieri, avertizarea cod portocaliu pe raurile din sapte judete, unde pana luni, la ora 16.00, se pot produce inundatii. Sunt vizate raurile din judetele Teleorman, Satu Mare, Dolj, Olt, Dambovita i Giurgiu.

„Se instituie si se mentine cod portocaliu in bazinele: Crasna, Desnatui, Jiu inferior (sectorul Racari-Podari), Vedea (Teleorman, Valea Cainelui), Arges inferior (Sabar, Neajlov), aferente judetelor Satu Mare, Dolj, Olt, Teleorman, Dambovita si Giurgiu", se arata in avertizarea transmisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Hidrologii mentin si avertizarea cod galben de inundatii emisa vineri pentru mai multe rauri din vestul si sud-vestul tarii.

„Scot apa pe-o parte si vine din sus iar"

Pompierii au intervenit in cartierul craiovean Brestei pentru a scoate apa din gospodarii. Zeci de familii din cartierul craiovean Brestei au fost din nou inundate, ieri, in urma ploilor si a topirii zapezii. Pompierii si jandarmii au intervenit cu autospeciale si pompe pentru a scoate apa din curtile oamenilor. Localnicii de pe strada Fermierului si aleile adiacente spun ca nu pot iesi din case decat cu cizme de cauciuc.

„Scot apa pe-o parte si vine din sus iar. E degeaba", se plangea Iuliana Almasel. Familiile de pe Aleea I Cernele sustin insa ca apa scoasa de pe Fermierului ajunge in gospodariile lor. „Isi bat joc de noi. Iau apa de acolo si o varsa intr-o balta care e in spatele curtilor noastre", se revolta Marian Ionascu.

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, spune ca de vina sunt si oamenii care si-au ridicat case fara autorizatie exact pe fostele canale colectoare.

Zeci de oameni de pe strada Petresti din Targu-Jiu au cerut si ei sprijinul pompierilor, dupa ce gospodariile le-au fost inundate. Gheorghe Andritoiu (69 de ani) este proprietarul unei gospodarii afectate.

„Autoritatile nu au facut canal de scurgere si, cand ploua sau cand se topesc zapezile, ne inunda", a declarat Andritoiu. „Nici nu mai pot iesi in curte. Pasarile le am inchise de doua zile", spune Maria Nanu, o alta localnica.

spot_img

Ultimele știri