Adevarul: Marea Britanie, in pragul unui dezastru ecologic

Ecosistemul britanic este in pericol din cauza unei reactii in lant produse de oameni. Cresterea populatiei, pesticidele si agricultura intensiva distrug plantele, insectele si animalele, de a caror existenta depind speciile salbatice.

La jumatate de veac dupa ce americanca Rachel Carson, unul dintre pionierii miscarii ecologiste, a descris in cartea sa „Silent Spring"(„Primavara tacuta", in traducere) impactul pe care omenirea il are asupra naturii, apare un nou anunt: Sir David Attenborough, autorul unor importante documentare despre natura produse de postul britanic BBC, avertizeaza ca fauna si flora salbatica ale Marii Britanii sunt in pragul unui mare dezastru ecologic.

Primaverile timpurii pun in pericol speciile

Celebrul biolog a scris o prefata la noua sa carte, „Silent Summer" („Vara tacuta", in traducere), in care 40 de ecologisti britanici de renume afirma ca factori precum pesticidele, cresterea populatiei si agricultura intensiva sunt principalii inamici ai plantelor, insectelor si animalelor, de a caror existenta depind celelalte forme de viata salbatica.

Cartea prezinta declinul a 75% din speciile de fluturi, dar si disparitia iminenta a multor molii, albine si melci, organisme pe care Attenborough le considera baza ecosistemelor Marii Britanii, scrie „The Times". „Avem tendinta de a ne concentra pe animalele mai mari si de a le ignora pe cele mici. Vietuitoarele mici, care dispar mai repede ca niciodata, sunt, de fapt, fundamentul ecosistemelor noastre. Pierderea lor va transforma viata salbatica", spune el.

Vietuitoarele afectate

Dintre insecte, fluturii sunt cei mai afectati: cinci specii au murit, iar dintre cele 59 care traiesc in Marea Britanie, majoritatea au suferit pierderi. Motivul? „Omizile multor specii au nevoie de anumite plante cu care sa se hraneasca, dar fermierii le plivesc, pentru ca le considera buruieni", spune Jeremy Thomas, profesor de ecologie la Universitatea Oxford. Situatia este valabila si pentru molii, a caror populatie a scazut cu peste o treime din 1968 in 2002.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri