In California au inceput lucrarile la prima centrala energetica ce va capta lumina din spatiu si o va transforma in electricitate. Sistemul va fi alcatuit din doi sateliti acoperiti cu panouri solare, care vor converti lumina in unde radio si o vor trimite pe pamantul californian.
Oamenii de stiinta se gandesc de zeci de ani cum sa capteze energia solara direct din spatiu, dar ideea nu a fost niciodata pusa in aplicare pentru ca nu a fost considerata fezabila din punct de vedere comercial.
In prezent, dupa foarte multe cercetari, americanii au decis sa faca primul pas. Autoritatile din California au aprobat inceperea lucrarilor la prima centrala din lume care va capta cu ajutorul satelitilor lumina solara din spatiu, pentru a o converti in electricitate.
Compania americana Solaren se va ocupa de dezvoltarea proiectului. Reprezentantii acesteia intentioneaza sa vanda curentul electric obtinut unei alte firme, care il va distribui populatiei din California.
O investitie de doua miliarde de dolari
Proiectul este, insa, foarte costisitor. Pentru fabricarea satelitilor, care vor fi acoperiti cu panouri solare, va fi nevoie de o investitie de peste doua miliarde de dolari. Instalatia trimisa in spatiu va converti lumina in unde radio, acestea fiind trimise mai departe, in California. Receptorul plasat aici va transforma apoi undele radio inapoi in electricitate, pe care o va trimite in reteaua electric.
„La nivel conceptual, avantajele unui astfel de sistem sunt semnificative. Vom intampina foarte multe bariere, suntem constienti de asta, dar merita sa facem toate eforturile financiare si tehnologice, pentru ca in cele din urma proiectul va fi pus pe picioare dupa cele mai performante standarde", a spus Michael Peevey, presedintele Comisiei pentru Utilitati Publice din cadrul administratiei californiene, care sprijina proiectul companiei Solaren.
Avantajul energiei produse in spatiu este ca poate fi colectata tot timpul, spre deosebire de energia solara obtinuta pe Pamant, doar in zilele insorite.