Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, nu este de acord cu comercializarea acestor marfuri in Romania.Comisia Europeana a adoptat un set de masuri care va inlesni in viitor comertul cu produse din animale clonate.
Ministrii Agriculturii din tarile Uniunii Europene au reanalizat saptamana aceasta, la Luxemburg, posibilitatea vanzarii produselor de carne din animale clonate pe piata comunitara.
In urma discutiilor din Consiliul de ministri, Comisia Europeana (CE) a adoptat un pachet de masuri care prevede reglementarea comertului in UE cu produse provenind indirect de la animale clonate si catalogate ca “alimente inovatoare”.
CE mentionase la inceputul lui 2008 ca piata alimentelor clonate va exploda cel mai devreme in anul 2010. Proiectul de reglementare ce urmeaza sa fie supus aprobarii Parlamentului European (PE) vizeaza, pe langa carnea obtinuta din animale clonate si din descendentii lor, o serie de produse exotice, de la alge sau plancton, pana la larve de scarabei.
Pareri incerte
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, spune ca Romania nu a fost de acord cu noul proiect de reglementare si ca in prezent nu ar accepta comercializarea produselor din animale clonate. Omologul sau francez, Michael Barnier, a fost mai radical.
“Oriunde ma voi afla, voi lupta pentru interzicerea animalelor clonate”, a spus acesta.
Multi dintre ministrii europeni nu si-au conturat o parere cu privire la aspectele legate de comertul cu carnea de la animale clonate. Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, de exemplu, s-a declarat sceptic in privinta „noilor alimente“, pe de o parte, insa, pe de alta parte, el a calificat acordul incheiat la Luxemburg drept un pas inainte. “Din cate stiu eu, Marea Britanie si Grecia sunt tarile care s-au abtinut sa dea un raspuns”, a mai spus ministrul Sarbu.
Decizia Comisiei Europene a fost aspru criticata de ecologistii din Parlamentul European. Ei s-au aratat extrem de ingrijorati de faptul ca guvernele europene lasa o usa deschisa vanzarii de carne clonata. “Aici nu este vorba doar de siguranta produselor alimentare, ci si de protectia animalelor si, la urma urmei, de problema etica a clonarii”, a spus deputatul european Peter Liese.
Specialistii romani impun prudenta
Doctorul in boli de nutritie Constantin Ionescu-Tirgoviste, membru al Academiei Romane, sustine ca aceasta initiativa de comercializare a carnii de la animale clonate necesita foarte multa prudenta.
“Exista date stiintifice care arata ca animalele hranite cu organisme modificate genetic au tulburari foarte mari de crestere, iar consumul carnii de la aceste animale poate transmite efectele nocive si la om. Cu atat mai mult trebuie sa ne ferim de animalele modificate genetic”, spune specialistul.
Schimbari de opinie
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a analizat produsele provenite de la animalele clonate in decursul anului trecut si a ajuns la concluzia ca nu pericliteaza sanatatea oamenilor. Pe de alta parte, aceeasi autoritate a atras atentia ca procesul de clonare are un impact negativ asupra sanatatii si bunastarii animalelor clonate. In consecinta, autoritatea anunta ca va continua sa faca cercetari.
De asemenea, la sfarsitul anului 2008, Parlamentul European s-a pronuntat pentru interzicerea oricarei forme de comercializare a carnii de la animale clonate. Ramane de vazut care va fi anul acesta decizia PE cu privire la comercializarea carnii modificate genetic.
Americanii consuma carne clonata
Guvernul SUA a dat unda verde la exploatarea animalelor clonate si la comercializarea produselor obtinute din acestea. Anul trecut, autoritatile americane au dat publicitatii o serie de studii potrivit carora produsele din animale clonate nu sunt daunatoare oamenilor.
Datele Autoritatii pentru Hrana si Medicamente din SUA estimeaza ca, in prezent, exista la nivel global aproape 4.000 de bovine obtinute prin clonare si 500 de porci, multi dintre ei ajungand carnati si fripturi in supermarketurile americane.
"In prezent, cred ca Romania nu este pregatita sa consume alimente din animale clonate, mai ales ca nu este etic", a declarat Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii.
Europenii nu vor animale clonate
Un sondaj Eurobarometer, realizat anul trecut, a scos la iveala faptul ca cetatenii Uniunii Europene nu privesc deloc cu ochi buni consumul de alimente provenite de la animale clonate. Acesta urma sa fie utilizat de Comisia Europeana (CE) pentru a analiza care este cu exactitate situatia animalelor clonate. Studiul arata ca 58% din europeni considera ca procesul de clonare a animalelor nu este justificabil, iar peste 43% spun ca nu vor cumpara niciodata carne de la astfel de animale.