Guvernul brazilian a aprobat construirea unei hidrocentrale uriase in „inima“ Padurii Amazoniene. Ecologistii spun ca lucrarile la noua centrala energetica vor avea consecinte nefaste asupra biodiversitatii si a indigenilor din cea mai mare padure tropicala a lumii.
Constructia controversata a barajului din bazinul hidrografic al Amazonului a fost in cele din urma aprobata de reprezentantii executivului din Brazilia, informeaza publicatia britanica „The Times".
Proiectul Belo Monte a inceput in anul 1990, dar a fost abandonat din cauza protestelor ecologistilor din toata lumea. Chiar si starul rock Sting si-a aratat pozitia nefavorabila asupra construirii hidrocentralei de pe cursul raului Xingu, prin intermediul unei campanii in care drepturile comunitatilor amazoniene aveau rolul principal.
Investitie de 13 miliarde de euro
Anul trecut, celebrul cantaret Sting a vizitat din nou Brazilia, pentru a solicita guvernului sa constientizeze impactul pe care defrisarile prevazute in proiectul Belo Monte l-ar avea asupra schimbarilor climatice.
Hidrocentrala in valoare de circa 13 miliarde de euro va fi a treia din lume ca potential hidroenergetic, dupa centralele Tree Gorges din China si Itaipu, tot din Brazilia.
Dupa finalizarea proiectului Belo Monte va fi furnizata electricitate pentru 23 de milioane de locuinte, ceea ce pentru guvernul brazilian inseamna o rezerva energetica vitala pentru dezvoltarea economica a tarii.
Cu toate acestea, protestatarii sustin ca o suprafata de 500 de kilometri patrati din Padurea Amazoniana va fi inundata in vederea construirii hidrocentralei, ceea ce ar duce la distrugerea biodiversitatii si la migrarea comunitatilor indigene.