Guvernul de la Minsk va ecologiza solurile poluate din cauza accidentului de la Cernobil prin cultivarea de plante pentru obtinerea de bioetanol. Substantele radioactive din terenurile care nu au fost folosite de peste 20 de ani vor fi asimilate de plante, dar vor fi indepartate din biocombustibil prin distilare.
Materialele radioactive din atmosfera generate de explozia produsa in anul 1986 la centrala nucleara de la Cernobil, Ucraina, a contaminat peste 40.000 de kilometri patrati din suprafata statului vecin Belarus.
Dupa mai bine de 20 de ani, o echipa de tehnicieni din cadrul unei firme irlandeze producatoare de biocombustibil a propus guvernului din tara afectata o solutie care-si va canaliza beneficiile in trei directii.
Scenariul pare ideal. Statul va cultiva pe solurile contaminate biomasa, compania o va transforma in biocombustibil pe care il va comercializa in toata Europa, iar tarile de pe continent vor avea mai multe sanse pentru indeplinirea tintei de 25 de milioane de litri de bioetanol pana in 2020, impusa de Comisia Europeana.
Belarusul va scapa de siturile care „mustesc” de izotopi de strontiu si cesiu, elemente extrem de nocive pentru mediu, compania va obtine profit, iar cu cat suprafata cultivata se va mari in timp, cu atat Europa isi va atinge mai usor obiectivele referitoare la utilizarea biocombustibililor.
Decontaminarea, prioritatea guvernului
Anul trecut, Andrei Savinkh, reprezentantul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) din Belarus, declara ca decontaminarea terenurilor poluate e prioritara pentru guvernul tarii sale.
Anul acesta, solutia venita din partea irlandezilor a fost salutata. Anul viitor vor fi deja finalizate lucrarile la prima din cele 11 fabrici pe care intentioneaza sa le construiasca compania, potrivit irlandezilor.
Investitie initiala de 500.000 de euro
Investitia anuntata de firma pentru prima centrala este de 500 de milioane de euro. „Decontaminarea naturala a siturilor respective ar putea dura sute de ani, insa, punand in practica aceasta solutie, vom reusi sa curatam zonele afectate in maximum 40 de ani”, a subliniat Savinkh. Compania care va produce bioetanol vrea sa transforme, in 2011, 500.000 de metri cubi dintr-o recolta in 700 de milioane de litri de biocombustibil.
Expertii romani sustin ca ideea companiei irlandeze este bine-venita, atat timp cat isi va asuma costurile pentru prevenirea riscurilor pe care le implica afacerea.
„Solutia este una desteapta nu numai pentru ca guvernul din Belarus va utiliza in sfarsit o zona pustie si grav poluata, in incercarea de a o ecologiza, ci si pentru ca va castiga combustibil”, ne-a spus expertul pe probleme de energie si membru al Academiei Romane, Ionut Purica. El mentioneaza insa ca angajatii care vor lucra la obtinerea bioetanolului din culturi crescute pe pamant contaminat trebuie sa fie foarte bine protejati si sa aiba un regim de lucru special.
„Protectia aceasta inseamna costuri suplimentare. Intreaga afacere, de fapt, implica niste eforturi financiare enorme. Decat sa nu faci nimic insa cu atatia kilometri patrati de teren poluat, mai bine o initiativa costisitoare”, a mai spus expertul. In ciuda riscurilor existente, Purica conchide ca vede doar un singur scenariu, unul pozitiv.
„Plantele vor creste si vor deveni materie prima pentru combustibil „bio”, iar resturile contaminate le pot depozita alaturi de deseurile radioactive provenite de la o centrala nucleara. Bravo lor!”.