Un aisberg de 2.500 de kilometri patrati care s-a desprins din Antarctica ar putea afecta vremea si vietatile marine. Ghetarul este la fel de mare ca Luxemburgul si ameninta sa distruga echilibrul curentilor oceanici, care influenteaza fenomenele meteorologice.
Aisbergul urias s-a desprins din ghetarul Mertz, care se intinde in Oceanul Sudic, dupa o ciocnire cu un alt aisberg gigantic, informeaza Reuters. Acum pluteste spre Australia.
Oamenii de stiinta sustin ca ruperea ghetarilor poate afecta curentii oceanici si implicit clima. Aisbergul desprins de ghetarul Mertz, de exemplu, distruge echilibrul natural al unei zone unde exista ape sarate si foarte reci, cu o densitate mare, care se lasa pe fundul oceanului.
Afecteaza salinitatea apelor oceanice
Specialistii spun ca acestea au un rol crucial in circulatia apelor oceanice. Oceanele actioneaza ca o turbina pentru clima planetei, distribuind caldura in jurul globului printr-o multitudine de curenti de adancime si de suprafata. Concret, disparitia unei prelungiri de gheata de mari dimensiuni reduce ritmul de crestere a salinitatii oceanului, care, la randul ei, afecteaza procesul de formare a apei pe fundul oceanului.
„Desprinderea in sine nu a fost pusa in legatura directa cu schimbarile climatice, ci se leaga de procesele naturale ce au loc in calota glaciara", a spus Rob Massom, un cercetator din Tasmania. Cu toate acestea, el a recunoscut ca circulatia oceanelor s ar putea modifica. Mamutul de gheata ar putea deranja si biodiversitatea extrem de bogata din Oceanul Sudic, incluzand o colonie importanta de pinguini regali din Antarctica.
Cercetatorii au studiat crapaturile existente in limba de gheata desprinsa din Mertz. Aceasta e lunga de 97 de kilometri si este o reminiscenta a unui aisberg de peste 5.000 de kilometri patrati, care s-a desprins de ghetar in 1987.
Ghetar cu istorie
Mamutul de gheata desprins de Antarctica este o reminiscenta a unui iceberg de mai mult de 5.000 de kilometri patrati, care s-a desprins de ghetarul-mama in anul 1987.