Codex Alimentarius este o colectie de norme alimentare coordonata de ONU, dar contestata peste tot in lume. In intreaga lume au aparut reactii impotriva „codului hranei“. Criticii sustin ca sunt promovate interesele trusturilor farmaceutice si nu ale consumatorilor.
Specialistii in alimentatie spun ca prin reglementarile Codex Alimentarius, musetelul nu va mai putea fi achizitionat decat din farmacii
„Sistemul de Igiena si Siguranta a Alimentelor – HACCP – Certificat pe baza Directivei 852/2004 UE si Codex Alimentarius“. Aceasta mentiune este inscrisa pe eticheta fainii de grau alba superioara Titan, comercializata in magazinele romanesti.
Putini sunt insa cei care au auzit de Codex Alimentarius, dar si mai putini cei care stiu ce controverse se ascund in spatele acestei denumiri.
Potrivit unui document furnizat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Codex Alimentarius sau „codul hranei“ a fost infiintat in 1962 in cadrul unui program comun al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
„Codex Alimentarius este o colectie de norme alimentare adoptate la nivel international.Acestea au scopul sa protejeze sanatatea consumatorilor si sa asigure practici oneste in comertul cu alimente“, se arata in documentul ANSVSA.
Codexul include norme pentru toate grupurile de produse alimentare prelucrate, semiprelucrate sau materii prime“. Programul este guvernat de Comisia Codex Alimentarius (CAC). „Programul, prin care sunt elaborate standardele alimentare incluse in colectia CA, este preluat de cele peste 170 de tari membre ale Comisiei.
Romania este tara membra a Comisiei Codex Alimentarius“, spune Liviu Rusu, director general ANSVSA. Codex Alimentarius va fi adoptat, oficial, la nivel mondial la 31 decembrie 2009.
Medicamente in loc de hrana
Cu toate acestea, la nivel mondial s-a creat un curent de opozitie in ceea ce priveste unele reglementari ale Codex Alimentarius. Opozantii spun ca, in conformitate cu acest Codex, suplimentele alimentare nu pot fi vandute in scopuri preventive sau terapeutice. „Suplimentele alimentare si plantele medicinale vor fi confiscate de industria farmaceutica.
In loc sa mancam alimente, vom manca medicamente. De exemplu, musetelul va fi vandut in farmacii la preturi mari si in cantitati mici“, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. El a dat exemplul vitaminei C careia i se va aplica o modificare chimica astfel incat sa fie vanduta ca medicament.
„Ne indepartam de natura“
„E o lupta subterana. Este vorba de bani si de anumite interese si mai putin de grija pentru consumator. Mai mult decat atat, ne vom indeparta tot mai mult de natura“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.
„Daca mie imi place sa-mi fac seara un ceai calmant de musetel sau de tei sau daca vreau sa elimin parazitii intestinali cu usturoi sau cu pelin, vi se pare normal sa nu am voie sa obtin teiul, musetelul sau usturoiul decat cu reteta de la medic?“, se intreaba Cristian, administratorul site-ului fight4romania, care conduce o campanie online impotriva Codex-ului.
Cristian, alaturi de alti aproximativ 20.000 de romani au semnat o petitie care circula pe internet si care este adresata Guvernului Romaniei, prin care semnatarii se impotrivesc acestei legi.
Petitie online impotriva Codex-ului
„Codex Alimentarius intentioneaza sa puna in afara legii orice metoda alternativa in domeniul sanatatii, cum ar fi terapiile naturiste, folosirea suplimentelor alimentare si a vitaminelor“, se arata in petitia online. Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica, declara ca a semnat aceasta petitie.
Un alt semnatar este senatorul Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori. „Romania are o suprafata imensa de teren agricol lasat in paragina. De ce am avea noi nevoie sa adoptam un astfel de Codex sau de ce ne-am gandi la suprapopularea planetei in loc sa ne gandim cum ar fi mai bine sa cultivam rational aceste terenuri?“, spune senatorul.
Liviu Rusu raspunde insa ca acest Codex nu poate sa scoata in afara legii medicina alternativa din doua motive: nu lucreaza in regim legislativ si nu are ca obiect de activitate medicina alternativa. „Sistemul Codex Alimentarius nu este obligatoriu, toate aceste standarde si prevederi fiind de natura consultativa“, precizeaza Liviu Rusu.
Pe de alta parte, Gheorghe Mencinicopschi spune ca recomandarile Codex Alimentarius odata adoptate, devin obligatorii. Nu numai romanii se impotrivesc insa adoptarii Codex-ului. Internetul abunda de bloguri si de site-uri de peste tot din lume, ce se pozitioneaza impotriva.