Tigrul de Bengal este amenintat de disparitia padurilor de mangrove
Eforturile pentru salvarea tigrilor de la disparitie vor fi intensificate anul acesta, dupa ce World Wide Fund for Nature (WWF) a plasat felina in capul listei speciilor amenintate cu disparitia, scrie cotidianul britanic „The Daily Telegraph“.
Specialistii in ecologie sustin ca in lume mai traiesc aproximativ 3.200 de exemplare, iar viitorul speciei este amenintat de braconieri, dar si de distrugerea habitatelor naturale sau de incalzirea globala.
Populatia de tigri a scazut cu 95% in ultima suta de ani, dar plasarea speciei in fruntea listei celor mai amenintate ii face pe ecologisti sa spere ca numarul mai mare al patrulelor si mesajele mai penetrante ale politicienilor vor reusi sa reduca braconajul si vor impiedica comertul ilegal de piei si parti ale corpului animalelor.
Omul ii duce la pieire
„2010 a fost desemnat de catre ONU Anul biodiversitatii si de aceea am creat aceasta lista a celor zece specii amenintate cu disparitia. Credem ca in cazul lor este nevoie de o monitorizare speciala in urmatoarele 12 luni.
In plus, in zodiacul chinezesc, din februarie intram in Anul Tigrului, ceea ce va da demersului nostru o si mai mare importanta", a declarat Diane Walkington, sefa de program pentru Marea Britanie.
Specialistii atrag atentia ca numarul tigrilor a scazut din cauza mai multor activitati derulate de om. Cererea pentru piele si blana, vazute inca drept un lux in unele tari, a dus la cresterea numarului de exemplare braconate. De asemenea, o piata in ascensiune pentru parti ale corpului considerate ca avand proprietati medicinale in anumite culturi a impulsionat vanarea acestor animale.
La acestea se mai adauga si distrugerea habitatelor naturale prin defrisarea padurilor. Pana si incalzirea globala a pus umarul la imputinarea tigrilor: in Bengal, numarul lor s-a redus din cauza disparitiei unor importante zone cu paduri de mangrove, inghitite de apele marii cu niveluri tot mai ridicate.